Yoga is zoveel meer dan het doen van oefeningen alleen. Voor mij was dat meteen duidelijk toen ik met yoga begon. Het is voor mij een levensstijl die me direct intrigeerde. Het pad van yoga is het pad van liefde, voor jezelf, voor anderen en voor alles om je heen. Het is de weg van verbinding en van stilstaan bij dat wat belangrijk is in jouw leven. Door yoga als levensstijl te omarmen maak je een reis naar binnen, waarbij je op je gevoel leert te vertrouwen. Het leert je om je volledig over te geven aan het onbekende en alles te accepteren wat er in je leven gebeurt.

Patanjali wordt ook wel beschouwd als de ‘vader’ van Yoga. De kennis werd in die tijd mondeling doorgegeven. Pas later zijn de lessen van Patanjali op schrift gesteld. Dit gebeurde in korte teksten, sutras, genaamd. Dit  zijn een verhandeling over de verschillende stappen, die je als yoga-beoefenaar doorloopt. Hatha-yoga, het beoefenen van lichamelijke oefeningen is maar een klein onderdeel van wat Yoga is. Patanjali beschrijft Yoga als volgt: “Yoga is het moment waarop de beweging van de gedachte stopt” (“Yoga citta vritti nirodhah”). Dat is de staat van Yoga. Het uiteindelijke doel van yoga-beoefening. .Het belangrijkste is dat yoga de mens verlost van zijn lijden. De mens lijdt het meest aan het lijden dat hij vreest!

Het belangrijkste is dat yoga de mens verlost van zijn lijden

 

Het yogapad is niet eenvoudig om te gaan. omdat wij de eenvoud zijn verloren. De meeste mensen leven  niet meer eenvoudig. En juist eenvoud is de weg. Het pad van Pajanjali bestaat uit 8 opklimmende stappen/treden. Het is niet zo dat je stap voor stap de tredes betreed maar iedere stap is een mengeling van al deze stappen in een. Maar het beginsel is wel stap 1, met een mengeling van al het andere en de hoogste(minst eenvoudige) stap is stap 8, met wat mengeling van de andere stappen.

stap 1 YAMA De eerste trede adviseert vijf ethische principes. Yama betekent morele weigering, dat wil zeggen dat je je van iets onthoudt, iets niet doet als yoga-beoefenaar.

*Ahimsa: niet-agressief gedrag tentoonspreiden op elk gebied in je leven, naar anderen maar ook naar jezelf. (geweldloosheid) Meestal wordt deze yama geassocieerd met Mahatma Gandhi en geweldloos verzet, maar deze uitleg is veel te beperkt. Naast fysiek geweld zijn er ook veel subtielere uitingen van geweld: kwaadspreken over iemand, iemand negeren of hardnekkig je zin doordrijven. Ahimsa betekent dat je een ander geen schade mag berokkenen, niet in woorden en daden en zelfs niet in gedachten. Je oefent jezelf dus in geweldloos worden waarbij je kunt beginnen om vooral jezelf geweldloos toe te spreken. Kun je mild zijn naar jezelf en luisteren naar de signalen van je eigen lichaam?

Compassie

Geweldloos leven betekent daarnaast dat je compassie hebt naar jezelf en anderen. Hoe meer compassie je naar je zelf hebt, hoe meer compassie je ook naar anderen kunt hebben. Patanjali stelt: “Als je standvastig bent in je onthouding van kwade gedachten naar anderen en naar jezelf, zullen alle levende wezens in jouw omgeving geen angst meer voelen.” Als jij volledig geweldloos leeft, ben jij in staat anderen rust te brengen en kunnen mensen in jouw bijzijn even vergeten dat er angst of haat is. Geweldloosheid komt niet alleen voor in fysieke vorm, ook verbaal kun je geweld gebruiken, bijvoorbeeld in het streven naar macht over anderen, maar ook in communicatie naar jezelf. Door minder gewelddadige taal te gebruiken en liefdevol en vanuit je hart te spreken, krijg je vaak meer voor elkaar.

Hoe bevorder je geweldloosheid in je leven?

Om geweldloosheid in je leven te bevorderen is het van belang dat je je omringt met vriendelijkheid en liefde. Dit betekent bijvoorbeeld dat je geen ruzie maakt en geen negativiteit in je leven toelaat. Het betekent ook dat je selectief bent in waar je naar kijkt op televisie en wat je leest in kranten of boeken. Hoe meer je jezelf omringt met liefde en positiviteit, hoe liefdevoller en positiever je wordt. Een mooie eerste stap hierbij is te ontdekken hoe je met jezelf communiceert. Wat zeg je tegen jezelf en zou je dit ook tegen een ander zeggen?

Geweldloosheid op je yoga mat

Als je yoga beoefent is het belangrijk geweldloos te zijn, dit doe je door te luisteren naar je lichaam. Hierdoor moet je soms stoppen met een houding, omdat je lichaam aangeeft dat het niet meer gaat. Het gaat er om te voelen wat je lichaam je vertelt; als je voelt, kun je en hoef je niet forceren.