Mijn moeder had altijd een enorme haat liefde verhouding met eten. Ik kan me niet anders herinneren dan dat ze aan het afvallen was of dat ze zich verheugde op een etentje. Of de omgeving verwende met lekkernijen want dat was dan zo gezellig.

Toen ik ouder werd wilde ik graag dat patroon doorbreken maar dat was nog niet zo gemakkelijk. Want eten doet iedereen en het is ook zo gekoppeld aan gezelligheid en ontspanning. En ik merkte dat als ik in een situatie terecht kwam wat me triggerde en waar ik een onprettig gevoel had ik mezelf troostte met iets uit de koelkast of een latte machiato. Telkens als ik een moment van ongenoegen had, compenseerde ik dat met een suikershot of iets dergelijks. Ik herkende dit van mijn moeder maar had dit nog niet zomaar omgebogen. Ik had al eerder met affirmaties gewerkt dus misschien helpt het me nu ook.

Uit de vicieuze cirkel komen

Telkens wanneer ik een aandrang had naar suiker, zei ik: ‘Ik wil gezond leven’, maar echt helpen deed het mij niet. Op een gegeven moment volgde ik een voedings-programma. De begeleidster zei me: ‘Je lijkt continu bezig te zijn met gezond willen leven, maar vervolgens je lijf te straffen door op de weegschaal te gaan staan en te gaan zeggen: ‘Hè, het afvallen lukt mij niet’.’ Dit is precies wat ik doe, dacht ik. Mijn affirmatie: ‘Ik wil gezond zijn’, is een uitnodiging om te vechten en de huidige Marjo af te wijzen. Dat stukje in mezelf wat troost zoekt juist af te wijzen. Ik beloon mezelf dus niet met het eten wat ik kies want uiteindelijk zorgt het voor een ongezonder lichaam. En daarna wijs ik dat stukje ook nog eens af door er tegen te vechten. En zo kom ik in een vicieuze cirkel en met mij ook anderen vermoed ik.

Er kwam een andere affirmatie in mij op.

En na diverse gesprekken kwamen er andere inzichten. Er kwam een andere affirmatie in mij op: ‘Ik vertrouw op mijn lijf, het weet precies wat het moet doen’. Dat is een heel ander soort gedachte dan dat ik voorheen had. Terwijl ik deze nieuwe affirmatie ging zeggen, kwamen er tegelijk allerlei belemmerende gedachtes naar boven zoals: zit je weer in een nieuwe fase. Ach joh je hebt dit al zo vaak geprobeerd, het gaat vast weer niet lukken. Ik  leerde dat ik het niet hoef weg te drukken maar juist liefdevol mag herkennen en gaf er een naam aan. Ik kon naar dat stukje binnen in mij glimlachen en vanuit zorg er naar kijken. Dat bracht een wezenlijke verandering. Daardoor belemmerde mij het minder want ik herkende haar. Ik had dan een keuze om me af te vragen: Wat heeft dit stukje nodig? Help ik haar met suiker of met iets anders voor de lange termijn.

Ik bereid mijn voeding met liefde voor.

Ik bereid mijn voeding met liefde en kan ervan genieten.
Met de aanwijzingen die ik kreeg om gebruik te maken van krachtspreuken heb ik vervolgens mijn affirmatie van gevoel voorzien. Ik stelde mij de vraag wanneer ik daadwerkelijk ervaren had dat mijn lijf exact wist wat het moest doen. Ik weet precies hoe ik moet douchen, er voor mijn omgeving mag zijn, hoe ik kan masseren.  Daar heb ik een diep vertrouwen in mijn lijf.
Nu zeg en voel ik de krachtspreuk elke dag tijdens mijn dagelijkse ochtendwandeling. Het geeft een enorme ontspanning om daadwerkelijk te kunnen vertrouwen op mijn lijf. Deze krachtspreuk in combinatie met het liefdevol waarnemen maakt dat ik een veel gezondere relatie aan het opbouwen ben met mijn lijf. Ik voel me fitter en meer gemotiveerd om in beweging te blijven en gezond te koken. Voorheen zat niet zoveel liefde in het koken. Het was meer ‘Ik moet dit doen, dan kan ik afvallen’. Nu is het ’Ik bereid mijn voeding met liefde en kan ervan genieten’.

Omgaan met verleidingen

Ook anticipeer ik op verleidingen die er onderweg zijn, die ben ik voor door iets lekkers mee te nemen in de zin van gezond lekker zodat ik vol energie thuis kom. Nu kan ik me overdag beter voeden waardoor ik later op de dag minder in de verleiding kom. Dat is heel bevrijdend. Wil je ook patronen ombuigen vanuit bewustwording? Je belemmerende gedachten herkennen in plaats van ze te geloven. Dit is de eerste sleutel. Daarna kun je gebruik maken van een mooie spreuk van gevoel waardoor je krachtiger in het dagelijks leven bewust kunt kiezen. Dat is de tweede sleutel. Dit voorbeeld gaat over voeding maar je kunt hier natuurlijk ieder voorbeeld op leggen. Wil je hierbij hulp? Een 1 op 1 training mentale kracht kan je hierbij helpen. Mail voor een gratis intake naar: info@flowtime.info of bel naar 06-53618259 Marjo van Ginderen.