Velen van ons raken van streek als we liefde geven en die niet terugkrijgen. We hebben het gevoel dat we liefdevol en zorgzaam zijn en voor anderen zorgen, maar zij doen misschien niet hetzelfde voor ons. Verwachtingen.
Toen Jay Shetty in zijn eerste jaar als praktiserend monnik zat, voelde hij zich gekwetst omdat hij zoveel liefde en steun aan anderen gaf, maar ze gaven het niet in natura terug.
Dus zijn leraar vroeg hem: “Waarom deel je liefde uit?”
Jay zei: “Omdat het is wie ik ben.”
De monnik zei: “Waarom zou je het dan terug verwachten?”
Maar toen onthulde zijn leraar één van de geheimen van liefde: “Als je energie uitstraalt – liefde, haat, woede, vriendelijkheid – krijg je het altijd terug. Op een of andere manier. Liefde is als een cirkel. Welke liefde je ook geeft, het komt altijd bij je terug. Het probleem ligt bij uw verwachtingen. Je gaat ervan uit dat de liefde die je ontvangt afkomstig zal zijn van de persoon aan wie je het hebt gegeven. Het komt niet altijd van die persoon. Evengoed zijn er mensen die van je houden en die je niet dezelfde liefde teruggeven.”
Dit was slechts één van de vele inspirerende lessen die er voor mij uitsprong uit zijn boek: Denk als een Monnik, die ik vanavond aan het lezen was. Het is dan ook een mooie dagelijkse oefening voor de komende dagen om iemand een compliment te geven en niets terug te verwachten. Om iets aan iemand te geven en niets te verwachten. Zo kan de cirkel van liefde weer gaan stromen. En ons denkvermogen mag de logica loslaten waar deze energie vandaan kan komen. Zo wordt het leven weer verrassend en stromend in plaats van vol verwachtingen.
Want dat zet ons in de wacht..