Afgelopen week keek ik naar het nieuws en zag dat snowboardster Bibian Mentel, nadat ze voor de 10e kanker kreeg, weer kon lopen. Het onmogelijke maakte ze mogelijk. En hoe…haar man roept steeds Holy…shit als ze weer kan lopen en ik kan het me helemaal voorstellen. Want wat heeft deze vrouw in huis! In een interview zei ze: “Ik kijk niet terug naar wat ik heb gehad maar ik focus me alleen maar op het volgende; Hoe kan ik hier nu vandaag mee omgaan? Ik moest denken aan het woord “gelijkmoedigheid”. Een woord wat mensen niet veel gebruiken in de Nederlandse taal maar wat het mooiste woord is wat mij betreft. Maar zeker niet het makkelijkste. Kun je ieder moment ( fijn of niet fijn) aangaan met gelijke moed?

Deze vrouw is niet alleen een topsporter maar ook een vrouw die het mentale spel helemaal beheerst.

Deze vrouw krijgt van mij een lintje is voor mij de koningin van gelijkmoedigheid en mentale kracht. Een diepe buiging voor jou Bibian… In de link hieronder kun je een opname zien van haar tijdens een TedX uitzending. Want deze vrouw is niet alleen een topsporter maar ook een vrouw die het mentale spel helemaal beheerst.

Gelijkmoedigheid is met kalmte en evenwichtig in het leven staan wanneer e wordt uitgedaagd. Je bent je bewust van lichamelijke gewaarwordingen, gedachten en emoties maar laat je hier niet door beïnvloeden. Je weet je boven de situatie te plaatsen, deze te begrijpen en te overzien. Je staat neutraal tegenover de veranderlijkheid en de vergankelijkheid van jezelf en alle dingen om je heen. Met gelijkmoedigheid houd je onrust op een afstand en kun je weer wat rust vinden in je zelf.
Tekst: kaart Deugdenyoga.

 

 

 

TedX Bibian Mentel