Minder beperkingen na de lockdown. Voelt dit als vrijheid?  Of voelen de uitnodigingen en nieuwe activiteiten in je agenda juist als een beperking?
Ik hoor het van veel mensen om mij heen. De vrijheden leveren weer extra keuzes op en een gevoel van druk door bv die verjaardag of dat groepsuitje in de agenda. Wil je weer terug naar het “oude normaal” of is het nu de tijd om weer een nieuwe balans te zoeken. Een balans waar er meer tijd is om te voelen, af te stemmen en om op te laden. Om de lege momenten niet meteen op te vullen.

Na een jaar komt de wereld weer in beweging

Na een jaar in rust, stilte en naar binnen gekeerd te zijn, komt de wereld nu weer in beweging. We mogen weer van alles en dat doe ik dan ook. Maar.. ik merk dat ik echt weer moet acclimatisering. Ik moet wennen aan de ‘drukte’, aan mensen om me heen en al die prikkels en energie van anderen die bij me binnen komen. Als hoog gevoelig persoon komt er gewoon veel binnen en dan heb ik verwerkingstijd nodig.

Verwerkingstijd en “ontprikkel tijd”.

Afgelopen weekend zat vol met activiteiten die al zolang uitgesteld waren. Wat is het weer fijn om iedereen te zien. Maar hoe voeg ik daar de verwerkingstijd aan toe? Op welke tijdstippen kon ik opladen? Wanneer kan ik “ontprikkelen”?
Ik denk weer aan de woorden van mijn meditatie leraar. Waar je de dag mee begint betaald zich de hele dag terug. Begin de dag vanuit rust zodat je deze niet door de dag moet gaan zoeken maar juist kunt herkennen.   Mijn dagelijkse routine bestaat uit het dagelijks tijd inruimen voor een meditatie moment in de ochtend en in de avond. Alle indrukken verwerken en ervoor zorgen dat mijn lijf en mijn mind wat helderder worden en verstillen. Je kunt het zien als het opruimen van de zolder of allerlei ruimtes in je huis.
Juist nu is het zo belangrijk voor mij om dit weer consequent toe te passen. Want tijd om de touwtjes los te laten en wat te oefenen is er niet meer. Nu is het tijd voor de grote uitvoering. Nu is het tijd om alles wat je geleerd hebt in de lockdown in de praktijk te brengen. Het is de tijd om  automatische patronen te doorbreken en om regelmatig de vraag te stellen of dit jou voedt of juist leeg trekt? Geeft het energie of slurpt het energie? Een auto zonder benzine komt niet zo ver.. zorg dus goed voor jezelf en tank op tijd bij!

Sta jezelf toe om te wennen en soms moe te zijn.

En sta jezelf toe dat je mag wennen en dat je soms best moe mag zijn en overprikkeld. Dus sta jezelf toe om te mogen leren, te groeien, ontdekken en ontwikkelen. Jezelf steeds beter te leren kennen. Zodat je in staat bent om steeds vaker op tijd gas terug te nemen. Te rusten, af te stemmen op je lijf en van daaruit te onderzoeken wat een voor jou vanuit deze nieuwe fase een kloppende stap zou kunnen zijn.