Je hebt van die mensen die je tegenkomt en als je ze aankijkt dan weet je het al. Je ziet in hun ogen een twinkeling en je voelt dat ze op een andere manier in het leven staan. Ze hebben plezier en één en al aandacht voor dat wat ze doen. Ze verlichten als het ware hun omgeving en maken de wereld met hun passie wat mooier. Ik hou van dat soort mensen en verzamel ze graag in mijn eigen museum in mijn hoofd. Ze geven me inspiratie en energie en ik vind het werkelijk altijd een geschenk als ik dat soort mensen tegen kom.

De gastheer vertelde met zoveel passie en plezier over het eten wat hij serveerde dat iedereen hing aan zijn lippen

Zo waren we laatst in een restaurant en vertelde de gastheer met zoveel passie en plezier over het eten wat hij serveerde dat iedereen hing aan zijn lippen. Het restaurant, in een klein dorpje, zag er niet heel bijzonder uit maar toch gebeurde er daar wat. De jonge meisjes die daar werkten liepen allen met een lach op een hun gezicht rond. En ik overwoog zelfs een biertje te bestellen omdat deze man zo sprankelend over alle ingrediënten van deze bijzondere biertjes kon vertellen terwijl ik echt geen bier lust.

Wat een cadeau als je kunt luisteren zonder oordeel

En laatst ontmoette ik Tineke, een vrouw van 70 jaar die met zoveel blijheid en honger naar informatie naast me zat tijdens een cursus. Ze werd tijdens de pauze gebeld door haar dochter en vroeg: Kind wil je dat ik alleen naar je luister of wil je ook dat ik je advies geef. Wauw…wat een cadeau zo’n moeder die zonder oordeel echt luistert naar haar dochter.

“Zij gelooft in mij”: Ik geloof alles wat deze man zingt.

En zo keek ik vorige week naar een tv uitzending en zie plots een man in een bootje die zo’n prachtige muziek maakte vanuit dat bootje. Met een hand bespeelde hij een draaiorgel en met de andere een trompet. “Zij gelooft in mij” en ik geloof alles wat deze man zegt of musiceert. Deze man straalt mijn huiskamer binnen en ik voel de passie en plezier door de beeldbuis heen schijnen. Het maakt deze man niet uit wat anderen van hem denken. Hij heeft hier plezier in en hoe. Ik herinner me plots dat ik deze man in zijn bootje al een keer eerder in levende lijve had gezien. Op het Happinez festival werden de bezoekers bij de gracht rondom het kasteel ontvangen door deze Renier Sijpkens. In zijn bootje vol bloemen, een mooi kostuum en prachtige muziek zorgde hij voor een hartverwarmend welkom. Dank je wel voor al die levende diamantjes die de wereld belichten en verlichten. Renier Sijpkens: de man die zingt in een boot.  (* Dit mooie portret van deze man werd gemaakt door Thijs Boelens)

Al deze mensen leven vanuit hun hart

Naar mijn idee hebben al deze mensen  één ding gemeen. Ze leven vanuit hun hart (liefde, plezier, vertrouwen) in plaats vanuit hun hoofd/ego ( angst/controle/moeten).
Ik denk aan het gedicht van Marianne Williamson wat werd uitgesproken bij Nelson Mandela’s inauguratie in 1994 en aan hem werd toegeschreven.

 

Als de zon

Onze diepste angst,
is niet dat we onmachtig zouden zijn.
Onze diepste angst betreft juist
onze niet te meten kracht.
Niet de duisternis, maar het licht in ons
is wat we het meeste vrezen.

We vragen onszelf af:
Wie ben ik wel om mezelf briljant, schitterend,
begaafd, geweldig te achten.
Maar waarom zou je dat niet zijn.
Je bent een kind van God.
Je dient de wereld niet
door jezelf klein te houden.
Er wordt geen licht verspreid,
als de mensen om je heen,
hun zekerheid ontlenen aan jouw kleinheid.

We zijn bestemd om te stralen,
zoals kinderen dat doen.
We zijn geboren om de glorie Gods die in ons is
te openbaren.
Die glorie is niet slechts in enkelen,
maar in ieder mens aanwezig.
En als we ons licht laten schijnen,
schept dat voor de ander
de mogelijkheid hetzelfde te doen.

Als we van onze diepste angst bevrijd zijn,
zal alleen al onze nabijheid
anderen bevrijden.

Nelson Mandela –

Wie inspireert jou?

En kun je ook het licht om je heen laten stralen en daar de wereld wat mee verlichten? Leven vanuit je hart zorgt voor zoveel plezier voor jezelf en je omgeving.
Zo bevrijden we elkaar uit de kooi van angst. Want de energie vanuit het hart verbind elkaar.

Liefs Marjo