Afgelopen week was ik op het Happinez festival vlakbij Utrecht. Wat was het een prachtige dag en een heerlijke sfeer. Ik had het geluk dat de lezing van Michaël Derkse mocht bijwonen. Deze Soefi leraar had een boodschap in een bomvolle tent waar iedereen stil van werd. De man zag er wat moe uit en vertelde ook dat het een intensieve periode was voor hem omdat hij een naaste vriendin begeleidde naar de dood. Zij was ernstig ziek. Juist deze opening maakte hem zo menselijk en raakte veel mensen. Want voor veel mensen is het op dit moment en een intensieve periode. Kijk maar eens naar de wereld om ons heen, het milieu, de onrust in mensen. En gisteren kon je nog in verschillende media lezen dat steeds meer mensen zich ziek moeten melden met burn-out klachten en slapeloosheid. Ik merk het ook bij de aanmeldingen van yoga en mindfulness cursussen. Mensen zijn zoekende en waar kun je jezelf dan in terug vinden, je innerlijke rust weer ervaren. Voor sommigen is het een hele weg en ik heb helaas ook die lange weg afgelegd en ben dan ook heel gelukkig dat ik deze gevonden heb. En ik ben dan ook heel dankbaar dat ik mijn beroep er van heb kunnen maken om soms mensen een stukje te begeleiden in dit proces.

De boodschap van deze man raakt jou dan ook misschien wel. Kunnen we in de hectiek van de dag het anker in onszelf uitgooien? In een wereld waar alles steeds sneller gaat en waar prikkels steeds meer aanwezig zijn is het van belang om iedere dag af te vragen hoe je de dag wilt beginnen. Hoe wil ik thuis komen en hoe kan ik vandaag goed voor mezelf zorgen binnen de mogelijkheden die er zijn. Want je hebt altijd een keuze. Hoe vaak gebruik jij het woord moeten per dag? Woorden doen iets me je als je dit vaak herhaalt. De meeste mensen gebruiken wel meer dan 200 keer per dag het woord moeten. Dat is enorm veel instructie en zet je lichaam en geest vast.

Maar deze periode heeft ook een schoonheid in zich. Het is niet langer een luxe om bewust te worden en te onderzoeken wat je verlangen is, wat bij je past. De mannelijke energie waar veel mensen een heel eind mee gekomen zijn voelt voor steeds meer mensen niet meer goed. Goed je best doen, nog even doorzetten, altijd maar bezig zijn. Wat zullen anderen van mij vinden? Het zorgt ervoor dat we niet meer toe komen aan onszelf en gaan voorbij aan hoe we ons op dit moment voelen en wat we nodig hebben. De vrouwelijke energie maakt weer connectie met je innerlijke wereld, wat je nodig hebt. Alleen dan kan er in mijn ogen innerlijke rust ontstaan. En die ontstaat niet in de buitenwereld maar in je eigen binnenwereld.