Ik las het onderstaande gezegde al vaker maar nu dat ik met een meisje van 16 jaar gesproken had bleef dit zinnetje maar in mijn hoofd deinen. Ze kwam via haar moeder bij mij terecht voor een privé mindfulness cursus en hoopte meer innerlijke rust te vinden.

Spanning is wie je denkt te moeten zijn, ontspanning is wie je bent.

Hoe jong het meisje ook nog was, ze had het gevoel dat ze aan allerlei eisen moest voldaan wat haar volledig uitputte. Haar droevige blik raakte me en ik vroeg me af waardoor het onderwijs en onze maatschappij toch zoveel eisen blijft stellen aan jongeren en volwassenen. Terwijl we toch steeds weer horen dat meer en meer mensen vast lopen in het leven en afvragen of er ook nog een andere manier is van leven dan “geleefd worden”.

Ik herken het zeker uit het verleden.  Tot mijn veertigste had ik ook het gevoel dat het leven bestond uit een aaneenschakeling van “moet momenten”. Ik was altijd op weg naar een beter moment of moest van mezelf nog even doorzetten want dan was het weekend of bijna vakantie. Maar ik heb inmiddels kennis gemaakt met een ander leven waar ik nog iedere dag blij mee ben. Het is de manier van kijken vanuit het Boeddhisme wat het verhaal van de gouden Boeddha mooi uitlegt. Want het kan toch nooit de bedoeling zijn dat we hier op aarde zijn gekomen om het leven te leven als een survival tocht.

Weer de verbinding voelen tussen hoofd en hart.

Het zou mooi zijn als steeds meer mensen mogen leren leven in plaats van geleefd worden. Meer van binnen uit naar buiten in plaats van dat de wereld om je heen bepaald wat je moet en waar jij aan moet voldoen. En dat is de kern van Flow, mindfulness en van yoga in mijn ogen. De verbinding weer ervaren tussen hoofd en hart waardoor je echt mag leven en weer energie en creativiteit mag ervaren. Waardoor je weer kunt genieten van kleine momenten en kunt kijken met twinkelende ogen naar de wereld om je heen.

Het verhaal van de gouden Boeddha: onze echt schat ligt verborgen onder een laag klei.

Ik zou graag het verhaal van de gouden Boeddha met jullie delen. Ik las het negen jaar geleden voor de eerste keer in het boek: Minder moeten en meer flow. Een prachtig verhaal over het laten zien van jezelf. Onze echte schat ligt binnen in ons verborgen onder een laag klei en dat dienen we beetje bij beetje weg te bikken om te kunnen schitteren!

In 1957 moest een klooster in Thailand verhuizen. Een groep monniken kreeg de taak een reusachtige Boeddha, die gemaakt was van klei, te verplaatsen. Terwijl ze daarmee bezig waren, zag één van de monniken plotseling een scheur in het Boeddhabeeld.

De monniken waren bang dat ze het Boeddhabeeld zouden beschadigen en besloten daarom een dag te wachten alvorens verder te gaan met hun taak. Toen de nacht viel liep één van de monniken naar het reusachtige beeld om te kijken of alles goed was. Hij scheen met zijn lantaren over de gehele Boeddha. Op het moment dat het licht op de scheur viel, zag hij iets weerspiegelen. De monnik werd nieuwsgierig, pakte de hamer en de beitel en begon stukjes klei van het Boeddhabeeld af te slaan. Naarmate hij meer klei wegsloeg werd de Boeddha helderder. Nadat de monnik uren had gewerkt, keek hij in verbazing op en zag hij een prachtige, puur gouden Boeddha voor hem staan. Historici denken dat de Boeddha enkele honderden jaren daarvoor door de Thaise monniken was bedekt met klei toen Birmese leger hen aanvielen. Zij bedekte de Boeddha met klei zodat hij niet zou worden gestolen. Tijdens de overval op het klooster werden alle monniken gedood. Pas in 1957, toen monniken het beeld verplaatst werd de grote schat ontdekt. Net als de Boeddha beschermt onze buitenschil ons tegen de wereld; onze echte schat ligt binnen in ons verborgen onder een laag klei. We hoeven alleen de moed op te brengen om onze buitenste schil stukje bij beetje weg te slaan zodat onze ware kern naar buiten kan treden. Wees de goudzoeker en maak je geen zorgen over de modder die eerst boven komt. Het is het zeker waard. Want wat achter die laag zit is de moeite waard.

Groeten, Marjo van Ginderen
www.flowtime.info
Mindfulness, yoga, massage en voetreflextherapie te Nederweert