Toen ik opgroeide leerde ik dat presteren, streven naar en winnen zaken waren waar het juist om ging in het leven.
Ik tenniste op hoog niveau tot dat er bij een sportkeuring een aangeboren hartafwijking werd ontdekt. Binnen 10 dagen lag ik op de operatie tafel en het lukte me daarna niet meer om weer de hoogte te bereiken waar ik vanaf kwam. Daar ging mijn droom en ik probeerde de draad weer op te pakken. Maar ik had niet geleerd dat je ook op een andere manier kunt leven. Dat er ook  meerdere manieren waren dan hard werken, flink sporten, presteren en winnen. Het voelde werkelijk als falen.

Voor mijn gevoel moest ik hard en stoer zijn.

Toen ik op 18 jarige leeftijd naar de politie opleiding ging hielp dit niet om deze manier van leven te doorbreken. Voor mijn gevoel moest ik hard zijn en stoer. Niet toegeven, angst voor afwijzing en altijd maar doorgaan en zeker niet voelen. Totdat mijn mentor mij vertelde dat hij zich af vroeg of ik lang op deze manier zou kunnen werken in deze omgeving. Ga eens naar yoga en zorg eens beter voor jezelf. Yoga, tja. Toch heb ik die stap genomen en ben nog altijd dankbaar dat John ( de mentor ) mij een spiegel voor hield.

Angst voor afwijzing ombuigen

Mijn eerste yogadocent in Nijmegen had in het verleden in Zuid Afrika gewoond. Hij vertelde tijdens een van de eerste lessen een prachtig verhaal wat mij de ogen deed openen.
De Babemba stam (Zuid-Afrika) koestert een mooie traditie. Wanneer iemand in hun gemeenschap zich misdraagt of onaanvaardbare dingen doet, dan wordt hij naar het centrum van het dorp gebracht en omringd door alle bewoners.
Iedereen stopt met werken en elke man, vrouw en kind uit het dorp verzamelt zich in een grote cirkel rond de beschuldigde persoon. Iedereen begint dan elk om beurt en ongeacht zijn of haar leeftijd hardop tegen de beschuldigde te praten en somt alle goede dingen op die de persoon in zijn leven heeft gedaan.

De enige straf die ooit zal werken is liefde.

Elke mooie gebeurtenis en elke positieve ervaring worden in detail en met nauwkeurigheid opgeroepen en verteld.
De beschuldigde wordt gewezen op zijn positieve eigenschappen, op zijn goede daden en sterke punten en zijn vriendelijkheid en behulpzaamheid worden zorgvuldig en uitvoerig gereciteerd.
De healing ceremonie duurt een langere tijd en houdt niet op totdat iedereen is uitverteld over alle positieve opmerkingen die hij over de persoon in kwestie kan verzamelen. Tot besluit volgt nog een vreugdevolle viering en wordt de persoon symbolisch en letterlijk terug verwelkomd in de stam.
— — — —
De enige straf die ooit zal werken, is liefde.
— — — —
Deze stam gelooft dat elke mens geboren wordt als een inherent goed en liefdevol wezen. Maar ze weten ook dat mensen ‘fouten’ kunnen maken in het nastreven van geluk, liefde, vrede en veiligheid. Deze stam ziet deze fouten niet als ‘slecht’, maar als een schreeuw om hulp. Ze verenigen zich om die persoon te helen en hem opnieuw te verbinden met zijn ware aard, die hij tijdelijk vergeten was.

Sawabona betekent : Ik zie jou.

De stamleden begroeten elkaar ook door ‘Sawabona’ te zeggen, wat letterlijk betekent ‘Ik zie jou’.
Het is hun manier om te zeggen: ‘Ik respecteer je, ik waardeer je, je bent belangrijk voor me’.
De reactie en wedergroet luidt ‘Sikhona’ en dat betekent ‘Ik ben hier’ waarmee bedoeld wordt ‘Enkel als jij mij echt ziet, besta ik voor jou’.

Sikhona betekent : Enkel als jij mij echt ziet besta ik voor jou.

Deze traditie erkent de verbinding die we delen als menselijke wezens en verwoordt via deze groet de wederzijdse dankbaarheid naar elkaar toe. ‘Zolang je mij niet ziet, besta ik niet’ en ‘Wanneer je mij ziet, breng je me tot leven’.
Deze groet en daad van herkenning helpt de persoon die onrecht heeft gedaan door hem te laten weten dat hij geliefd en gewaardeerd wordt. Op deze manier, gebruikmakend van de taal van de liefde, herinnert deze stam zich dat ze allemaal speciaal zijn en dat ze van binnen goed zijn, ook al handelen ze soms niet op de juiste manier. En dat het nooit te laat is om te zijn wie je echt bent en wilt zijn. Mijn intentie is dan ook om deze gedachte goed iedere dag mee te nemen in het dagelijks leven. Hoe zou de wereld eruit zien als we anderen gaan insluiten in plaats van uitsluiten. Hoe zou jou wereld eruit zien als je jezelf ziet, waardeert en lief hebt? Hoe zou de wereld eruit zien als we onze kinderen op deze manier gaan opvoeden?
Dit is een Metta meditatie die past bij bovenstaand geschreven stuk.