Misschien herken je ook van die momenten. Het gaat dan in leven net wat anders dan je gedacht had. Bv je hebt lekker gekookt en het bezoek komt later. Of je hebt met je dochter afgesproken dat ze om 2 uur thuis zou zijn en ze komt niet. Je hebt een weekendje weg geboekt en de kamer ziet er heel anders uit dan op het plaatje en je had je er net zo op verheugd. Of je wilt op tijd naar huis en moet die dag toch overwerken. Een zo laat het leven je iedere dag kennis maken met de manier waarop we als mensen graag controle willen in ons leven maar het leven ons steeds weer met een andere weg laat kennis maken.

Als je zoiets overkomt heb je slechts twee keuzes die je kunt maken. Afwijzen of omarmen. Het afwijzen gaat waarschijnlijk vanzelf en komt voort uit de doe modus, de automatische piloot. Het leidt tot afweer, verzet, afleiden, uitstellen, ontwijken, afdwalen, ontkennen. Deze weg maakt het de situatie nog ingewikkelder en verwarrender. Het leidt tot het omgekeerde wat we in feite willen. Meer pijn en meer problemen en het geeft aan het ons lichaam het signaal van (negatieve) stress en spanning. Het is de weg van lijden en verwarring wat de boeddhisten samsara noemen.

Het enige wat dus telt voor de kwaliteit van je leven is je houding tot de ervaringen van dit moment.

Dat betekent dat je kunt kiezen tussen een probleem of een ervaring. Kun je er op dat moment niets aan veranderen? Omarm het dan en haal de sticker van ‘goed’ of ‘fout’ af van de gebeurtenis. Hecht je minder aan de gedachte hoe het zou moeten zijn. Het is niet meer dan een gedachte en geen feit. Ieder moment is een ervaring en bekijk deze ervaring vanuit gelijkmoedigheid. Gelijkmoedigheid heeft dus te maken met accepteren van het moment zelf. Ieder moment aan gaan met gelijke moed. Dit betekent dus geen afstandelijkheid en geen zwelgen in. Het is de spreekwoordelijke rots in de branding. De rots blijft onverstoorbaar in de branding staan, hoe wild de zee ook is.

Ook al lijkt het verschil in keuzeruimte niet groter dan een kiertje, het bewijst dat lijden niet bij de ervaring hoort maar bij jouw interpretatie ervan.