Wie vaak rugpijn heeft is geneigd naar een fysiotherapeut te gaan of een chiropracter. Zeker wanneer rugpijn het gevolg is van letsel kan dat enorm helpen om pijn te verlichten. Echter wanneer er is geen sprake is van letsel kunnen veel rugklachten verdwijnen door het lichaamsgewicht bewuster op beide voeten te verdelen. Immers, wat onze voeten niet dragen, dat draagt onze rug. Wanneer rugklachten blijven terug komen is het aan te raden om verder te kijken. Wat heeft de rug ons te zeggen? De rug communiceert door middel van pijn vaak de boodschap “tot hier en niet verder”.

Steun in de rug.

Onze rug zorgt voor steun en richt ons lichaam op. De wervelkolom , bestaande uit 34 open gestapelde wervels, verbindt het hoofd met het bekken. Er hechten meer dan 500 spieren aan de wervelkolom. Daarnaast nog eens een aanzienlijk groot aantal pezen en banden. Samen met de wervelkolom zorgen ze voor stabiliteit en beweeglijkheid. Vaak komt het voor dat problemen met de rug duiden op het ervaren van weinig steun, draagkracht en oprechtheid. Niet voor niets herkennen we onmiddellijk de psychologische betekenis van uitspraken als ” de wind in de rug hebben” of “je rug recht houden” of ” een brede rug hebben”. En wanneer het niet meer lukt om de rug recht te houden of om iets emotioneels te dragen dan “gaan we eronder gebukt”.

Jezelf overeind houden

Wanneer je veel te verduren hebt zal je je best gaan doen om jezelf (letterlijk)  overeind te houden. Dit gebeurt fysiek door het aanspannen van de rugspieren. Vaak hebben we dat niet meteen door. Het zit nu eenmaal in onze cultuur dat er veel waardering is voor mensen die niet zomaar opgeven. Als je een echte doorzetter wordt genoemd dan beschouwen velen dat als een compliment. Toch heeft het langdurig jezelf overeind houden consequenties. Chronische spierspanning zorgt er op den duur voor dat ons bewustzijn alleen nog maar aanwezig is in het bovenste deel van ons lichaam. Het hoofd, de nek, schouders en boven rug. Dit deel is ook het deel van ons lichaam wat gericht is op de buitenwereld. Op den duur verliest de rug haar flexibiliteit wat uiteindelijk allerlei problemen kan veroorzaken elders in het lichaam. Zoals een spastische darm, hernia, hoofdpijn en zenuwpijnen. Wanneer de rug haar soepelheid verliest, wordt doorgaans ook de levensinstelling meer rigide.

Zuchten

Door voortdurende spierspanningen in de rug wordt een diepe ademhaling bemoeilijkt. Vaak stokt het ergens ter hoogte van het middenrif. Het kan enorm opluchten om diep te zuchten. Wanneer je diep en bewust zucht ervaar je meer diepte in je lichaam en kun je jezelf gedragen voelen vanuit het bekken, benen en voeten in plaats vanuit de rug en schouderspieren. Ik zeg ook wel eens tegen cliënten die opgevoed zijn met het paradigma van: “Niet klagen maar dragen” dat het beter is om deze conditionering te vervangen door steunen en zuchten kan opluchten. Of zeuren moet af en toe ook kunnen en lucht op.  Vaak lacht men dan en herkent men dit. Het is niet alleen grappig bedoeld. Het erkennen van een situatie of een emotie of toe te geven dat het moeilijk is zorgt ervoor dat je eens opgelucht kunt doorademen en mag zuchten. De alertheid verdwijnt, de ogen worden zachter, de kaken gaan meer ontspannen en de schouders zakken en er komt meer ruimte in de rug en het bekken.

Loslaten van vastgehouden energie

De vastgehouden energie van de rugspieren kan via het bekken, de benen en de voeten richting de aarde stromen. Het heiligbeen en het stuitje zitten in het midden van het bekken en vormen daarbij als het ware het anker van de rug. Wanneer je jezelf als gedragen kunt ervaren, kunt rusten in je voeten en in je bekkengebied, dan komt er meer vertrouwen en zelfbewustzijn. De verbinding tussen hoofd en bekken via de wervelkolom wordt als een geheel ervaren. De souplesse die we van nature in onze rug hebben kan dan opnieuw uitgenodigd worden.