Afgelopen week werden we geconfronteerd met het plotseling overlijden van mijn stiefmoeder. Ze koos de laatste jaren ervoor om in een zeer kleine kring te leven en verbrak het contact met velen om haar heen. Ook verbrak ze het contact met ons wat lastig te begrijpen was omdat verbinding met mensen zo belangrijk is in mijn leven. Toch kon mijn gezin het steeds meer aanvaarden en wisten dat we dat we op een onverwacht moment een telefoontje konden krijgen dat ze over was gegaan. Nu was het zover. En net die dag kreeg ik een stuk te lezen wat me de afgelopen dagen zo enorm hielp. Het zijn mooie woorden wat de kern van mindfulness zo mooi beschrijft. In allerlei fases van het leven leven in vrede in de chaos van de dag.
Misschien spreekt het jou ook aan of helpt het je op een bepaald moment in je leven.

Rust in vrede is leven in vrede.

Vorige week sloot dierbare vriend en collega, Erik van den Bos, voor de laatste keer zijn ogen. Zijn motto van de laatste maanden was: ‘Tis wat het is, maar dat wil niet zeggen dat het altijd makkelijk is’
‘Rust in vrede lieve Erik’. Afgelopen maanden heb ik deze zin ‘Rust in vrede’ vaker uitgesproken én voorbij zien komen op social media. Het lijkt alsof er geen einde komt aan de sterfgevallen. (O ja, daar komt trouwens ook geen einde aan…)
‘Rust in vrede’. Het is ook écht wat ik Erik en alle overledenen toewens.

Niet meer hoeven te strijden, veranderen of verbeteren.

Dat ze kunnen rusten in vrede. Niet meer te strijden, niet meer te hoeven veranderen, of te verbeteren. Alles los te laten wat tijdens het leven in de weg stond. In vrede te zijn met hoe het is gelopen. En hoe het nu is. Je hebt het goed gedaan, je hebt gedaan wat je kon doen. Je hebt gebloeid en zaadjes geplant. Nu mag je rusten.
‘Rust in vrede’. Maar deze zin zet me ook aan het denken. En er vallen me twee dingen op: Ten eerste: We spreken deze zin pas uit als er iemand is overleden. Ten tweede: We spreken deze zin alleen uit naar een ander.
En dat vind ik eigenlijk best gek.

Mindfulness is onszelf rust gunnen

Het is toch prachtig als we deze wens ook uitspreken naar een ander terwijl hij of zij nog leeft. We de ander gunnen om in de waan en chaos van de dag, zo nu en dan, te rusten in vrede. Hoe de situatie ook is. Om tegen de ander te zeggen: Relax, je doet het goed’.
Én… dat we het onszelf ook gunnen. Dat we onszelf af en toe een moment geven waarop we los laten wat ons in de weg staat. Dat we tegen onszelf zeggen dat we ons best hebben gedaan. Dat we kunnen rusten in de chaos van ons bestaan.
Dit is dan ook precies waar mindulness over gaat. Het kunnen rusten in de chaos.
Rusten in vrede wordt dan leven in vrede.
Via; https://www.mbhl.nl/metaandachtpositiefgezond/
Veel liefs en vrede toegewenst.💙🔆🌟
Marijke en vanuit ‘ergens’ ook van Erik
Kan een afbeelding zijn van een of meer mensen en de tekst ''Tis wat het is, maar dat wil niet zeggen dat het altijd makkelijk is' Erik van den Bos Mindiut Netwer misdfulness-oor Olke dag'