Ochtend rituelen zijn heel waardevol om als gewoonte te integreren in je leven. Want hoe je de dag begint zo gaat vaak de rest van je dag.

Het is dus van groot belang om in alle rust op te staan. En deze twee rituelen die ik uitvoer kosten nauwelijks tijd. Wel fijn, want de meeste mensen hebben geen tijd om uren in de ochtend te mediteren of te gaan wandelen.

Ik begin mijn dag altijd met een paar glazen warm water. Soms met een paar plakjes gember, soms met een kneepje citroen en soms met niks erin.

Warm water drinken

In de Ayurveda noemen we dit ushapan. Dit dagelijkse ritueel bestaat uit het drinken van een paar glazen warm water meteen nadat je wakker bent geworden. Ushapan heeft veel gezondheidsvoordelen. Volgens de Ayurveda (en de moderne wetenschap) ontgift ons lichaam ’s nachts. Terwijl we slapen herstelt ons lichaam en worden toxines losgeweekt uit weefsel en cellen.

In de ochtend wil je lichaam zich van nature van deze toxines ontdoen. Daarom moet je meestal meteen plassen als je wakker wordt. En kijk ook maar eens naar je tong als je net wakker bent. De aanslag die je op je tong ziet zijn toxines die via je spijsverteringskanaal gedurende de nacht naar buiten zijn gewerkt.

Door warm water te drinken, spoel je alles lekker door en verdwijnen deze gifstoffen in de wc in plaats van dat ze in je…

Elke ochtend je tong schrapen helpt namelijk om bacteriën, voedselresten, schimmels, toxines en dode cellen van je tong te verwijderen – alleen dit is al reden genoeg om ermee te beginnen vind je niet? ⁠

 

Ontdoe je van ama en schraap je tong.

Terwijl jij slaapt werkt je spijsverteringsstelsel gewoon door en herstelt je lichaam zich. Toxines worden tijdens je slaap losgeweekt uit weefsel en cellen en worden via ons spijsverteringskanaal gedurende de nacht naar buiten gewerkt.⁠

⁠Kijk maar eens naar je tong als je net wakker bent. De aanslag die je op je tong ziet zijn de toxines die je lichaam heeft uitgescheden. In de Ayurveda noemen we dat ama. In het Westen wordt het ook wel tongpoep genoemd.

Als je deze gifstoffen niet verwijdert, krijg je niet alleen last van een slechte adem en tandbederf maar de toxines die je lichaam zo graag kwijt wil worden dan weer opnieuw in je lichaam opgenomen. Dit kan leiden tot een scala aan klachten van weinig energie, hormonale klachten, spijsverteringsproblemen, over- of ondergewicht en een zwak immuunsysteem.⁠

In de Ayurveda is dit al duizenden jaren onderdeel van een dagelijkse routine en gelukkig hebben veel mensen in het Westen nu ook deze gewoonte ontdekt.

Een recent tandheelkundig onderzoek wijst uit dat “een tongschraper effectiever is in het verwijderen van gifstoffen en bacteriën van de tong dan een tandenborstel. Hoewel poetsen en flossen het vuil losmaken en verplaatsen, verwijderen ze de bacteriën niet echt. Bijna de helft van onze orale bacteriën leeft op en in de diepe spleten van onze tong; de schrapende werking van een tongschraper verzamelt deze giftige tongcoatings (die in kleur kunnen variëren van helder, wit, geel of groen en ook wel tongpoep wordt genoemd) en verwijdert ze uit het lichaam.”⁠

Reden genoeg om deze gewoonte een keer uit te proberen toch?
⁠Hier nog even de voordelen van deze eeuwenoude Ayurvedische gewoonte op een rijtje:⁠

>Frisse adem⁠
>Verbeterde smaak⁠
>Verbeterde mondgezondheid⁠
>Gezonde spijsvertering⁠
>Verhoogde immuniteit⁠
>Verbeterde gezondheid

Als je nu denkt: oh, ik poets morgenochtend mijn tong gewoon mee met mijn tandenborstel. Niet doen! Want dan verspreid je de bacteriën alleen maar verder door je mond.

Zorg voor een aparte tongschraper, liefst één van RVS of koper. Mocht je nog geen tongschraper aan willen schaffen (de beste investering ooit als je het mij vraagt) dan kan je ook een lepel gebruiken. Iets minder effectief, maar om te beginnen goed genoeg.

 

Zo doe je het:

  • Schraap je tong voordat je iets hebt gegeten of je tanden hebt gepoetst. Ik doe het altijd onder de douche voordat ik mijn tanden poets.
  • Schraap met lichte druk keer in lange halen van achteren naar voren. Reinig de schraper en herhaal net zolang totdat er niks meer van je tong afkomt (zo’n 7 keer).
  • Voor de pro’s: tik de schraper af in de wastafel en bekijk de kleur en consistentie van de aanslag. Is het helder of wit en een beetje schuimig? Dan ben je gezond. Is de aanslag dik, geel, bruin of groenig? Dat is een teken van ama (opbouw van toxines).