Ik ben al vanaf kinds af aan geïnteresseerd  in mensen die veerkracht in zich hebben en dit laten zien in de omgeving. Wat doen deze mensen anders dan anderen? Wat kan ik van hen leren en waarom heeft de een meer veerkracht in zich dan de ander. Ik noem deze mensen levende diamanten in het leven. Gelukkig heeft de geschiedenis een erfenis aan diamanten achter zich gelaten waar we ons in moeilijke tijden door kunnen inspireren.

Ga in kleine stapjes vooruit

Zo las ik eens dat de grootmoeder van Elena Mikhalkovaeen een wijze tip gaf.

In moeilijke tijden, ga in kleine stapjes vooruit.
Doe wat je moet doen, maar beetje bij beetje.
Denk niet aan de toekomst
of wat er morgen kan gebeuren.
Afwassen.
Stof verwijderen.
Schrijf een brief.
Maak een soepje.
Zie je wel?
Stap voor stap vooruit.
Zet een stap en stop.
Rust een beetje uit.
Prijs jezelf.
Zet nog een stap.
En dan nog een.
Je zult het niet merken, maar je stappen zullen steeds meer groeien.
En de tijd zal komen dat je zonder te huilen aan de toekomst kunt denken.
Fotokunstenaar rechts: Rosanne Olson

Lessen uit de Cursus in wonderen

De tweede les die voor mij in deze tijd zo belangrijk is hoorde ik van mijn docent. Ik bestudeer samen met haar het boek “De cursus in wonderen” waar ik bijna iedere dag uit lees. Het spiegelt me, het zorgt ervoor dat ik minder in verhalen blijf hangen en minder oordeel. Het geeft me juist de ruimte om innerlijke rust te behouden en meer eenheid te ervaren in de duale wereld waar tegenstellingen zijn en andere meningen. En kan ik in de chaos bij me zelf blijven in vrede. Ga ik dan overal maar in mee en zeg ik overal ja op? Nee, maar ik heb voor ogen dat ik nee kan zeggen vanuit innerlijke vrede en niet buiten mezelf. Lukt dat altijd? Nee, ik mag oefenen en soms lukt het wel en soms lukt het niet. En kan ik in vrede blijven zoals het gaat?

Om te overwegen …

Neem alles en iedereen oordeel loos in je hart

Als jij je afvraagt wat je kunt doen in deze tijden van Corona is mijn antwoord:

… neem alles en iedereen oordeel loos in je hart …

Neem de bange mensen in je hart, de eigenwijzen, de rustige, de zieken, de doden, de opstandige, de behulpzame, de dokters, verpleegsters en verplegers, de verzorgenden, de politie, de ambulance-mensen, de brandweer, de schoonmakers, de mensen die dagelijks thuis zijn, thuis werken of naar hun werk gaan, de mensen die hun baan verliezen of hebben verloren, de mensen met kleine en grote bedrijven, de mensen hier en in andere landen, de mensen wereldwijd. Alle mensen die je kent en die je niet kent.

Als je wat wilt doen en je weet niet wat,

… neem alles en iedereen oordeel loos in je hart …

In het oordeel loze vind je rust en vrede, verbinding met iedereen, totale compassie en een diep innerlijk begrip voor alle verschijningsvormen in deze wereld. Het geeft jou innerlijke vrede en een gevoel van diepe verbinding en vriendschap met al wat leeft en is. En mag je van jezelf hierin oefenen?

liefs Marjo