Eenheid komt voort uit twee tegengestelde delen.
Er wordt wel gezegd dat alles wat bestaat, is opgebouwd uit energie. Met name in de oosterse wereld en wetenschap wordt Chi (ook wel Ki of Prana genoemd) gezien als de bouwsteen van het hele universum, en dus ook van het menselijk lichaam en de menselijke geest (het mentaal-emotionele lichaam). Vitaliteit is in deze holistische visie rechtstreeks verbonden met en afhankelijk van de energiedoorstroming in het hele systeem, waarbij lichaam en geest als een energetisch geheel worden gezien. Verstoringen of blokkades in de fysieke energie kunnen leiden tot mentaal-emotionele problemen en omgekeerd kan een slechte energiedoorstroming op mentaal-emotioneel vlak tot klachten op lichamelijk gebied leiden.Wanneer energie goed kan doorstromen, ben je gezond, en voel je je kalm, comfortabel en in balans.

shutterstock_60815944

Het draait om balans…
Het bekende Yin-Yang symbool representeert dit streven naar balans. Dit symbool leert ons dat eenheid voortkomt uit twee tegengestelde delen. Daarnaast zijn het ook juist de tegenstellingen die beweging veroorzaken. Anders gezegd: alles in en om ons heen verandert voortdurend, en we kunnen slechts in balans blijven door mee te bewegen, en door tussen de twee polen steeds het midden weer (proberen) terug te vinden.

Balans vinden
In werk en persoonlijk leven laten we ons (onbewust) vaak leiden door de Yang-pool. Die staat voor activiteit, voor doen, voor heldere denkkracht, doelgerichtheid en beslissingen nemen. De Yang-energie is stuwend en naar buiten gericht en nodig om dingen te kunnen vormgeven of materialiseren. Super belangrijk dus, maar…. willen we balans bewaren dan dienen we ook regelmatig de Yin-energie ruimte te geven! Want uitputting, overbelasting, burn-out, overmatig denken of piekeren liggen op de loer als we te lang en te veel in de Yang-energie zitten.

Meer ruimte voor Yin
Waar Yang-energie een stuwende kracht is, is de Yin-energie een opbouwende en verbindende kracht. Yin-energie is cruciaal voor opbouw, “onderhoud”  en herstel van het lichaam en de algehele energie. Je kan Yin zien als een verzorgende, voedende, dragende functie. Binnen de oosterse geneeswijzen wordt deze energie als meest belangrijk gezien; en is de Yang-energie ondersteunend aan de Yin-energie….

Duurzame energie en gezondheid 
Helaas ligt het in onze westerse wereld, en ook binnen de hectiek van het alledaagse leven vaak precies andersom: we geven Yang voorrang boven Yin. Voor een kortere tijd is het helemaal niet erg en vaak zelfs wenselijk om de Yang-energie te laten prevaleren. We kunnen daarmee immers veel bereiken en het kan ook veel energie geven om zichtbaar resultaat te boeken. Maar doen we dit te vaak of te lang achter elkaar dan raakt het evenwicht verstoord. Op korte termijn hoeven we daar niet altijd direct iets van te merken, maar op de lange termijn gaat dit zeker ten koste van vitaliteit, flexibiliteit en gezondheid.

Voor jezelf zorgen
Wil je daadwerkelijk Yin een grotere plaats toekennen in je leven, dan is het belangrijk om er bewust tijd en ruimte voor te maken. Dit kan gelukkig zowel in het klein als in het groot; met veel tijd of investeringen of juist met weinig. Rust, stilstaan, voelen en ervaren, ontspannen, mogen “ freewheelen” zijn dingen die de Yin-energie voeden. Ook alles wat je doet om uit het hoofd te komen, meer te aarden, is steunend voor Yin. Hoe kan je dit in het dagelijkse leven bevorderen:

Korte momenten “tussendoor”:

 • Op tijd een (korte) pauze nemen; even “stoppen” (dit kan ook maar 1 minuut zijn…)
 • Regelmatig het lichaam uitrekken (dit stimuleert de energiedoorstroming)
 • Kort moment aandacht voor de ademhaling
 • Aandachtig lopen: voelen hoe de voeten de grond raken, bewust zijn van iedere beweging
  Dit kan bijvoorbeeld ook op het werk als je naar het kopieerapparaat loopt !
 • In een langere pauze naar buiten gaan
 • Tijd nemen om te lunchen en daarbij ook echt met aandacht te eten
 • Mogelijkheid hebben om je even te kunnen afzonderen (een rustplek inrichten)

Meer structureel:

 • Yoga – voor ontspanning en bevordering van energie en balans
 • Mindfulness – praktisch en ervaringsgericht leren balans te vinden en bewuste keuzes te maken
 • Creativiteit in al zijn vormen (als tegenhanger voor doelgerichtheid)
 • De stilte opzoeken
 • In de natuur zijn, wandelen
 • Tijd om te “ lummelen”
 • “Prikkelvrije”  momenten (geen TV, telefoon, social media etc)