Chinese drukpuntmassage

Chinese drukpuntmassage is onderdeel van de Tuina-massage. Het is een combinatie van acupressuur en westerse massagetechnieken en werkt zeer ontspannend. Er wordt gewerkt met een lichte druk van vingers en handen en zo kunnen blokkades, welke voorkomen ter hoogte van hoofd, nek en schouders goed worden opgeheven.

De massagetechnieken bij de Chinese HNS Massage kan tevens over de kleding heen gegeven worden. Hierdoor is het zeer laagdrempelig en kan deze direct worden uitgevoerd. Daarnaast kan deze massage ook geïntegreerd worden in een totale lichaamsmassage of een onderdeel van een rug-nek massage, ingezet worden bij nek- en schouderklachten en bij hoofdpijn klachten.

Dry Needling

Rugpijn, hoofdpijn en schouderklachten zijn vaak een gevolg van kleine verhardingen in de spieren, zogeheten triggerpoints. Triggerpoints zijn soms niet groter dan een erwt. De spierknoopjes kunnen de diepere oorzaak zijn van aanhoudende pijnen. Ze zijn te behandelen door te masseren of door dit te combineren met dry needling.  Een techniek die een beetje lijkt op acupunctuur maar toch anders is.

Tot voor kort waren de spier-knoopjes op röntgenfoto’s of scans niet te zien maar in een experimentele omgeving zijn ze met de nieuwste echoapparatuur zichtbaar gemaakt. Zo is ook aangetoond dat de concentratie aan ‘pijnstoffen’ in de spierknoop vermindert als het behandeld wordt, bijvoorbeeld met de naaldjes van dry needling.

Bij dry needling worden dezelfde naaldjes gebruikt als bij acupunctuur, maar dry needling gebruikt niet de ‘energiebanen’ en andere oosterse theorieën van acupunctuur. De therapeut prikt rechtstreeks in het spierknoop en niet in de onzichtbare energiebaan.

Chronische pijn is een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen in de westerse wereld en vaak is er niet zo gek veel tegen te doen, zo is de heersende gedachte. Het begint vaak met een aanwijsbare oorzaak: een blessure. De beschadiging van gewricht of spier is na enige tijd hersteld maar de pijn blijft. Dit wordt sensitisatie genoemd. De zenuwen die de pijn doorgeven naar de hersenen blijven het signaal uitzenden terwijl er geen oorzaak meer is. Het signaal is te dempen met pijnstillers. Medische behandelingen helpen op een gegeven moment weinig meer: het is zaak de patiënt af te leiden, positiever te laten denken, dan wordt de pijn na een tijdje ‘vergeten’. De pijn is er nog wel maar wordt als minder storend ervaren.
,,Toch is het wel degelijk mogelijk de echte pijnbron weg te nemen’’.

Door in het triggerpoint te prikken met een naaldje, wordt een ‘local switch response’(LTR) opgewekt. Dit is een korte samenspanning van een groep gespannen spiervezels. Hierdoor ontspant de spier en kan de spierstofwisseling herstellen. De pijn verdwijnt vervolgens en de beweeglijkheid neemt toe.

De dry needlingtherapeut voelt eerst waar het triggerpoint zich bevindt. Het triggerpoint wordt dan tussen twee vingers vastgezet, waarna het naaldje snel in de huid wordt getikt.

De meeste patiënten voelen het inbrengen van de naald niet. Daarna wordt het naaldje door de spier naar het triggerpoint gebracht.
Het inbrengen geeft een dof gevoel maar is niet pijnlijk.

Patiënten en therapeuten zijn zeer positief over de effecten van dry needling.
De klacht wordt snel en doeltreffend aangepakt. En als de spieren weer ontspannen zijn, werken we samen met u verder aan de mobiliteit, de kracht en de coördinatie.

Een andere behandelmethode voor deze punten is ook mogelijk door middel van specifieke massagetechnieken. De therapeut beoordeelt samen met u welke behandelmethode voor u het beste is.

“Diepere werking bij nek- en schouderklachten en hoofdpijnklachten”