Ik leerde ooit dat je de dag kunt zien als een kralenketting. Deze metafoor en werkwijze heeft me meer rust gebracht. Want iedere actie die je uitvoert beeld een kraal uit aan die ketting.
Douchen, tandenpoetsen, eten, je werkt, koken etc. Dit zijn allemaal afzonderlijke kralen aan de kralenketting van je dag. Als je de acties na elkaar uitvoert dan zie je dat er duidelijk een ketting ontstaat. Maar als je zaken door elkaar uitvoert dan vallen de kralen van je ketting. Ik bedoel daarbij dat je dan aan het multitasken bent bv. Of meerdere zaken onbewust of vanuit haast uitvoert. Even de was in de wasmachine en tegelijkertijd ben je bezig met het app je wat je zo gaat maken.
Er zit dan geen duidelijke structuur meer in je ketting en je kleurt zo je kraal of kralen grijs. Maar doe je die kleur met zoveel mogelijk aandacht en een voor een dan kleur je deze kraal duidelijk in een mooie heldere kleur en je rijgt ze achter elkaar aan. Er is overzicht. Zeker als je tussendoor nog kleine ‘nu’ momentjes maakt dan komt er ook nog wat ruimte tussen die kralen. Zo wordt je ketting nog overzichtelijker en meer  gekleurd. Iedere kraal heeft de mogelijkheid om volledig beleefd te worden. Dit in tegenstelling als we ons haasten door het leven. Dat maken we een chaotische en rommelige ketting.

Trekt het leven aan jou voorbij?

Elke kraal heeft de mogelijkheid om volledig beleefd te worden. Maar heel vaak haasten we ons om iets anders te doen. Dat is jammer want zo trekt het leven aan ons voorbij en kun je het gevoel hebben dat de dag bestaat uit het afvinken van verplichte taken en verplichtingen. Ik geloof oprecht dat het nooit de bedoeling is geweest om ons zo het leven een weg te banen . Want iedere handeling is een stukje uit je leven en de beleving van het leven bestaat uit een optel som van al die kralen. Iedere kraal is namelijk een hoofdhandeling op dat moment. Het kan daarbij helpen om kort te benoemen voor jezelf waar je mee bezig bent. Dit zorgt voor een bewuste keuze, focus en het pakken van regie op dat moment. Anders offer je steeds een kraal op voor een later moment.

De oorzaak van het lijden is verlangen zei de Boeddha.

De Boeddha zei: de oorzaak van het lijden is verlangen. Vertaald naar het nu kun je zeggen: de oorzaak van het lijden is dat je het doel vooral legt in de toekomst. Als je je hele leven alleen maar moeite doet om van alles te bereiken dan leef je in een illusie of wacht je op straks. Maar hoe mooi is het te beseffen dat je er al bent. Daarmee verdwijnt het gevoel dat je iets moet doen om ergens te komen. Maar daarna komt er weer een gevoel van doen en op weg zijn. Geniet van het rijgen van al die afzonderlijke gekleurde kralen en je beleving van de dag zal werkelijk anders zijn. Gefeliciteerd, je bent er al.