Richard Hoofs is een huisarts die tevens het boek De nieuwe geneeskunde heeft geschreven. Hij heeft na zijn studie tot huisarts diverse holistische geneeswijzen bestudeerd. Hij doorliep o.a.  Acupunctuur opleiding, antroposofie en spirituele therapie. Tevens maakte hij enkele reizen naar India. Aldaar werd hij geraakt door de diepe wijsheid van de Oosterse esoterie maar ervoer ook het praktische nut van de Westerse geneeskunde. De verbinding tussen Oost en West met behoud van het beste van beiden vormt de basis van zijn werk als coach, acupuncturist en auteur. Met grote interesse lees ik zijn boek en gebruik ik regelmatig een van zijn oefeningen tijdens de yogalessen. Nu dat ik bezig ben om steeds weer een volgend chakra uit te leggen in de les en aandacht hieraan te besteden heb ik onderstaande oefening gebruikt.

Derde chakra – Plexus Solaris / Zonnevlecht

Het derde chakra zit onderaan de ribbenkast net boven je navel, ter hoogte van je maagkuiltje. Dit chakra wordt weergegeven door de gele Manipura mandala en wordt ook wel gesymboliseerd door vogels. Het is de basis van het mentale lichaam en het geeft je de gelegenheid om vibraties, energie en de essentie van mensen en zaken te voelen.  Het heeft betrekking op persoonlijke kracht, energie en zelfcontrole, je emotielichaam en zelfacceptatie. Dit chakra beïnvloedt fysiek spieren, de maag, spijsvertering en je zenuwstelsel.

Dit chakra gaat over wilskracht en zelfvertrouwen. Over je impulsen durven volgen en zelfcontrole. De zonnevlechtchakra brengt ons licht, warmte, kracht en helpt ons problemen te verwerken. Dit derde chakra heeft een ingewikkelde werking omdat het een knooppunt is waar verschillende chakra’s nauw met elkaar verbonden zijn.

Als het derde chakra uitgebalanceerd en open is, geeft het je de vaardigheid om dat te bereiken wat je wil en geeft je de kans te ontspannen en te genieten van wat je bereikt. We zijn in staat om onze eigen kracht en onze wil te hanteren. Dit zal overvloed en balans aantrekken waardoor we ons veilig en zeker kunnen voelen. We zijn meer gedisciplineerd en beter in staat zaken te organiseren, om te gaan met onzekerheden en veranderingen en zien dat die tot een betere en nieuwe situatie leiden. Het leven lijkt beter en we kunnen ons concentreren om te blijven leren.

Het is wezenlijk bewust te weten of je daar al dan niet in balans bent omdat het je helpt je innerlijk te begrijpen.  Zo kan je met je aandacht naar binnen gaan en je eigen balans, je kracht, herstellen. Zo kan je het leven tegemoet treden met meer zelfvertrouwen.

Het openen en uitbalanceren van je Plexus Solaris kun je doen door de mantra ‘Ram’ te gebruiken en bewust energie van anderen buiten je te laten. Je stimuleert dit chakra door gemudra-3-chakrabruik te maken van jasmijn olie, wat je zelfbevestiging stimuleert en inzicht geeft in jouw eigen waarheid. Omring je voldoende met de kleur geel, geef jezelf genoeg licht en zon. Ook kan je de uttarabodhi mudra (handhouding) inzetten, zie foto.

Derde Chakra; kleur-Geel, Element-Vuur, Kruid-Citroenmelisse/Geelwortel/Gardenia, Edelstenen-Tijgeroog/Amber/Goud

In dit filmpje kun je de twee houdingen zien uit het boek van huisarts en acupuncturist Richard Hoofs.

https://www.youtube.com/watch?v=5TcJJZ6qdyA