Het gedicht hieronder is een van de meest inspirerende gedichten wat ik ooit heb gelezen. Ik schreef ik dit gedicht op een kaart wat ik gaf aan iemand die het zwaar had. Later vertelde hij me dat dit hem geholpen had en dat hij het steeds weer had gelezen. De tegenstellingen horen nu een maal in ons leven net als de zon en de maan en eb en vloed. Het kan niet zonder elkaar en de natuur laat het ons steeds weer zien. Soms overzien we niet het geheel en kunnen we ook geen licht meer zien. Maar is niet altijd mogelijk om als mens die geheel te overzien en soms zien we dit pas later.

Toch is het iedere dag weer een kunst om het leven te leren omarmen zoals het komt maar dat is niet altijd makkelijk. Gedichten, een klein gebaar van de omgeving kan ons soms daarbij helpen. Mogelijk helpt dit gedicht jou of iemand anders. Het staat te lezen op een bronzen plaquette op de muur van het institute of Physical Medicine and Rehabilatation in New York. De auteur is waarschijnlijk van een onbekende soldaat. Het laatste gedeelte van MK Ghandi. Als het woord God je niet aanspreekt of past dan kun je daarvoor het woord geheel of de kosmos lezen.

Toch is het iedere dag weer een kunst om het leven te leren omarmen

Ik vroeg God om kracht, opdat ik mijn doel kon verwezenlijken, en ik kreeg zwakte opdat ik kon leren nederig te gehoorzamen.
Ik vroeg om gezondheid opdat ik grote daden kon verrichten, en ik kreeg ziekte en tegenslag opdat ik betere dingen kon doen.
Ik vroeg om rijkdom opdat ik gelukkig zou zijn, en ik kreeg armoede opdat ik een wijs mens kon worden.
Ik vroeg om macht opdat men lovend over mij zou spreken, en ik kreeg bescheidenheid opdat ik kon voelen dat ik God iedere dag weer nodig heb.
Ik vroeg om allerlei momenten opdat ik van het leven zou genieten en ik kreeg het leven met alles erop en eraan zodat ik iedere dag kon leren het te omarmen met dat wat er is.
Ik kreeg niets van wat ik gevraagd had maar alles wat ik nodig had. Ondanks dat werden al mijn onuitgesproken gebeden verhoord en heb ik geleerd te genieten van dat wat er wel is. Ik ben een zeer rijk en gezegend mens.

 

Zoals het lichaam voedsel nodig heeft
Zo heeft de ziel iedere dag hoop en een gebed nodig.
MK Ghandi