Waar je je aandacht op richt groeit is zo’n oud en simpel gezegde met een waarheid in zich die zich iedere dag weer herhaalt. Je kent het vast, je koopt een winterjas, een nieuwe auto of bent bezig met een ander huis of een baan. En plots kom je allerlei mensen tegen met een soortgelijke jas, auto of mensen die ook bezig zijn om een ander huis te kopen of een nieuwe stap te zetten in hun leven.

Want daar is je vizier op gericht en het andere valt simpelweg buiten je gezichtsveld. Maar andersom geldt dit ook. Je kent deze mensen ook vast wel. Je hoort ze misschien zeggen: Ga ik op vakantie en overkomt mij dit natuurlijk weer. Altijd maak ik van die dingen mee of heb ik pech”.  Je en ook deze “waarheid” herhaalt zich weer want altijd pech en ongeluk hebben valt in het bereik van het vizier.

Inmiddels door de jaren heen na veel cursussen en opleidingen heb ik geleerd dat we hier in het Westen maar zo’n klein gedeelte van de mogelijkheden van ons lichaam gebruiken. Veel mensen gaan gebukt onder het vermogen van het brein wat maar “aan” blijft staan op tijden dat dit brein niet nodig is. Op momenten dat we willen genieten, op momenten dat we gaan slapen of heerlijk op een terrasje of op vakantie heb je op veel momenten dat brein helemaal niet nodig. Je kunt deze aandachtspier dus trainen. Een aantal jaren geleden ben ik ermee begonnen en het is verrassend en geweldig om te ontdekken wat er een enorme kracht zit in ons lijf, in momenten van nu waarbij je steeds een kraal rijgt van momenten van het nu, van (kleine) momenten van geluk zodat je focust op je ketting die ontstaat.

Toen ik vorige week aan het kijken was het journaal kon ik weer een kraal rijgen aan mijn eigen ketting. Het komt niet vaak voor dat ik zo’n kraal kan rijgen als ik naar het NOS journaal kijk maar men vertelde dat dat ze een ambtenaar van geluk hadden aangesteld en een projectleider geluk. Heerlijk, ik ben er blij mee en de inwoners van Schagen ook vast. En als we allemaal ons richten op kleine momenten van geluk en op onze eigen geluksketting dan wordt de wereld hier vast een beetje mooier van en voelen we ons beter. Want aandacht maakt alles mooier zegt meneer Ikea. Alweer een kraaltje erbij…

Doe jij met mij mee?

Bron: Nos https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2196322-schagen-stelt-geluk-burger-centraal-dit-is-de-meest-essentiele-taak.html