De documentaire HEAL is sinds kort te zien op Netflix. Deze Amerikaanse documentaire laat zien dat onze gedachten, overtuigingen en emoties een enorme impact hebben op onze gezondheid en ons vermogen om te genezen. Onder andere artsen, chronisch zieken en spirituele leiders als Deepak Chopra laten hun licht op dit onderwerp schijnen, vanuit zowel een wetenschappelijk als ‘spiritueel’ perspectief.

overgrote deel van de patiënten die aanklopt bij de huisarts met een klacht, ligt stress ten grondslag aan de ziekte

Bij het overgrote deel van de patiënten die aanklopt bij de huisarts met een klacht, ligt stress ten grondslag aan de ziekte. Daar waar we met het hoofd geen “nee” zeggen, gaat ons lichaam het voor ons doen.” Er zijn 4 belangrijke oorzaken van ziekte:

-Je verantwoordelijk voor de emoties en gevoelens van anderen (“Omdat ik dit zei of deed, is hij nu boos/teleurgesteld”)
-De behoeften van de ander belangrijker stellen dan van onszelf (“Ik kan vanavond niet sporten, want mijn partner wil graag dat ik thuis blijf”)
-Identificatie met onze maatschappelijke rol, verantwoordelijkheden en verplichtingen (“Ik heb geen tijd voor lunch, mijn werk is nog niet af”)
-Het onderdrukken van onze boosheid, angst, twijfels, onzekerheden en frustratie (“Ik zei er maar niks van, geen zin in een discussie”)

Herken jij je in één, twee of drie van deze ‘valkuilen’? Of herken jij je, zoals de meeste mensen, in alle vier? Dat zijn dan meteen vier goede redenen om dit weekend eens te gaan zitten voor de documentaire HEAL.

Je hebt nooit schuld aan ziekte, maar wel  invloed op jouw gezondheid

Je hebt nooit schuld aan ziekte, maar wel invloed op jouw gezondheid. En dat is goed nieuws, want dat betekent dat je de tools in eigen handen hebt. Je lijf als perfecte thermometer. Stel dat je lichaam slimmer is dan je hoofd, wat zou de klacht jou dan kunnen vertellen? Met andere woorden: waar zeg je nog steeds “ja”, terwijl je eigenlijk “nee” zou moeten zeggen?”

Hieronder kun je de trailer zien van deze film. Het is echt waardevol om op een andere manier te kijken en luisteren naar de klachten van je lichaam. Je lichaam heeft je misschien wat anders te vertellen dan dit in eerste instantie lijkt.

Trailer Heal op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=s5Hpm-6Inxc&t=5s

Mijn lichaam
een fantastisch instrument
het sputtert
bij teveel, te lang
Het enige dat zijn grenzen kent

Mijn hoofd
een koppigaard
dat wil altijd maar voort
Het heeft mijn evenwicht
al vaker, meerdermaals verstoord

Een uitdaging
voor mij en eenieder
om beiden te laten samenwerken
Het proberen waard
om balans en gezondheid
met een boost te versterken