In de link onderaan deze blog kun je een krachtige meditatie vinden die je kunt gebruiken om jezelf op te laden en ook weer te ontladen. Als je het druk hebt gehad of je misschien met de omgeving hebt mee laten slepen dan kan deze meditatie je weer helpen om terug te komen bij jezelf en bij je hart. Probeer deze maar eens.

Wie inspireert jou?

Je kunt vast ook wel een persoon die je zoveel energie heeft dat je er door geïnspireerd raakt. Het helpt mij om aan het begin van een dag af te stemmen op zo’n dergelijk persoon en me door hem te laten inspireren. Wat zou hij in deze situatie doen en hoe zou hij zich gedragen. Een persoon die mij inspiratie geeft is Nelson Mandela. En ook Beau van Erven Dorens is in mijn ogen een uniek persoon die mij steeds herinnert van binnen naar buiten te leven. Om te laten zien hoe ik me voel en ook hierna te durven luisteren. Wie inspireert jou? Het kan helpen om in de ochtend of in een bepaalde situatie af te stemmen op deze persoon. De energie te ervaren van deze persoon je daardoor te laten dragen en bewegen door de dag. Het is een leuke oefening en het kan verrassende wendingen geven waardoor je je kunt focussen op wat voor jou belangrijk is. Veel mensen zijn bezig met zaken die ze niet prettig vinden en laten dat binnen komen of laten zich daardoor leiden. Bv de file, reclame, een autobestuurder die je inhaalt en gebaren maakt. Waar laat jij je allemaal door afleiden door de dag?

Vraag iemand de vijf meest inspirerende mensen te noemen. Grote kans dat Nelson Mandela in het rijtje voorkomt. Waarschijnlijk is hij na zijn dood met stip gestegen in de ranglijsten. Niet verwonderlijk dus dat hij ook een van mijn grootste inspiratiebronnen is. Niet op de eerste plaats om wat hij als vrijheidsstrijder en staatsman voor zijn land heeft betekend, maar om de lessen die ik voor mijn eigen leven van hem heb geleerd. Drie dingen springen eruit.

Vallen en opstaan
‘Oordeel me niet naar mijn succes, maar naar het aantal keer dat ik ben gevallen en opnieuw ben opgestaan.’
(Nelson Mandela)

Mandela heeft in zijn leven veel tegenslagen gehad en fouten gemaakt, maar hij is er niet aan onderdoor gegaan. Zelfs in de lange jaren van zijn gevangenschap bleef hij erin geloven dat hij een belangrijke rol kon spelen om zijn land de weg te wijzen naar een betere toekomst. Als hij problemen had zoals in de aanloop naar de scheiding van zijn vrouw Winnie, kon hij uit het veld geslagen zijn. Maar hij kwam er uiteindelijk steeds sterker uit.

Ik geloof niet dat uiterlijke successen, hoe mooi ook, doorslaggevend zijn in mijn leven. Wat me werkelijk voldoening geeft, is als ik erin slaag de uitdagingen in mijn leven op een goede manier aan te gaan en daardoor te groeien. Ik ben blij dat ik fouten mag maken en steeds weer nieuwe kansen krijg om te leren wat ik te leren heb, met vallen en opstaan.

Leven in waarheid
“Ik wist altijd dat er diep in elk menselijk hart genade en goedheid was.” (Nelson Mandela)

Mandela heeft laten zien wat ‘leven in waarheid’ betekent. Ondanks momenten van zwakte, behield hij zijn autonomie en menselijke waardigheid. In de loop van zijn gevangenschap groeide het besef in hem dat het kwade uiteindelijk alleen kan worden overwonnen met de wapens van verzoening en vergeving. Dat hij hierdoor veel mensen kon inspireren, kwam doordat hij dit ideaal zelf voorleefde. “Hij is een eenvoudig mens, heel zachtaardig”, zei zijn vrouw Graca Machel.

Het is niet altijd gemakkelijk om vast te houden aan je eigen waarden. Het kan verleidelijk zijn om mee te doen met geroddel of om minder attent te zijn voor een collega die ook niet zo hard zijn best voor jou doet. Er is innerlijke beschaving en kracht voor nodig om in dit soort situaties het goede te doen. Het helpt mij om me regelmatig te bedenken wie ik wil zijn. Waar sta ik voor? Het is een uitdaging om niet alles te doen wat je wilt, maar alles te willen wat je doet.

Oprechte aandacht
Iemand met ubuntu staat open voor en is toegankelijk voor anderen,” (Desmond Tutu)

Mandela sprak regelmatig over de Afrikaanse Ubuntu-filosofie, die draait om de relaties tussen mensen onderling. Heel inspirerend vind ik de manier waarop hij mensen die hij ontmoette zijn volledige, oprechte aandacht gaf en daarin zo gewoon en toegankelijk was. Voor veel mensen die hem hebben ontmoet was het een ervaring die diepe indruk maakte en in een aantal gevallen hun leven veranderde. Zo ook voor de kleine Sterre.

Sterre, een toen negenjarige meisje, speelde daar vol overgave met een bandje het Zuid-Afrikaanse volkslied, Nkosi Sikelele, op haar saxofoon. Hoewel hij maar heel weinig tijd had,  had Mandela twee minuten lang alleen aandacht voor Sterre. Een klein, warm gesprek van een eenvoudige, vriendelijke man dat ze nooit zou vergeten.

Oprechte aandacht, slaag ik er altijd in om die te geven? Regelmatig betrap ik mezelf erop dat ik in gedachten met mijn eigen dingen bezig ben. Of ik laat me toch afleiden door mijn beeldscherm als ik iemand in gesprek ben. Oprechte aandacht vraagt toewijding. Het is een genot om het te ontvangen, maar ook om het te geven en te ervaren dat er een contact is dat voorbij woorden gaat. Het oude Chinese karakter voor ‘luisteren’ geeft het mooi weer: volledige aandacht met je oren, ogen en hart. Luisteren is een kunst die Nelson Mandela verstond.

Waarop stem jij je morgen af? Op de haastige automobilist achter je of op Nelson Mandela, Beau van Ervan Dorens of een andere icoon voor jou?

Link naar de meditatie die je weer kan opladen: https://soundcloud.com/marjo-van-ginderen/hart-meditatie