Op 11 maart gaf Tijn Touber voor de tweede maal een lezing in Weert. De vorige keer, in 2014, waren zoveel mensen enthousiast. Met regelmaat vroegen mensen dan wanneer hij weer naar Weert zou komen. Tijn is nu eenmaal een bevlogen verhalen verteller en kan met hele eenvoudige en treffende woorden mensen raken en inspireren. Ik heb hem nu al zeker 8 keer mogen ontmoeten en steeds vind ik het een feestje en denk ik ‘oh ja, zo simpel is het eigenlijk’. In de zaal heerst direct een hele relaxte en vredige sfeer. Heerlijk, ik herken het meteen. Fijn om 60 mensen in een zaal te zitten die allemaal geïnteresseerd zijn in dat waar ik al bijna mijn hele leven mee bezig ben. Dat is geen vanzelfsprekendheid maar gelukkig herkennen steeds meer mensen deze kant van het leven.

In het westen willen we de vijand altijd verslaan

Gedurende zijn eigen reis van veertien jaar, ging Touber zich een ander mens voelen, met nieuwe gedachten, gevoelens en gewoonten. Zijn uitstraling veranderde. Hij voelde zich meer gever dan nemer. Mensen laden zich aan hem op.

Het bracht ook nieuwe inzichten. ´In het westen willen wij altijd maar onze vijanden verslaan.´ Hij vertelt een verhaal over Sint Joris en de draak. De legende kent een aantal varianten. In het oosten bedwingt Shankar een slang en berijdt Durga een tijger. Hét grote verschil is dat Joris het dier doodt en de andere twee het laten leven, of beter gezegd ermee leren leven. ´De Indiase uitdrukking die erbij hoort is ´embrace the tiger´. Ga niet iedere keer het gevecht aan, maar leer leven met schaduwkanten.´

Ademen brengt je systeem tot rust

De allereerste les die hij zijn gehoor vandaag voor houdt is: adem. Touber: ´Als spiritualiteit ergens goed kan landen, dan is het wel in Nederland. Hier heerst al zoveel bewustzijn.´ En hij herhaalt, zoals hij het van een yogi leerde: ´Breath is the begin and the end. Dat brengt je systeem tot rust.´

Als de zaal meer tot rust komt, is het volgens Touber tijd voor de tweede sleutel. Hoe komen we los uit vaste denkpatronen? ´Iedereen heeft vaste geluks, schuld- en boeteprogramma´s in zijn hoofd. Daar nemen we maar heel moeilijk afstand van. De neiging om gedachten te volgen is groot.´ Wat kan helpen volgens hem is om te proberen meer vanuit ons hart te leven. ´In het westen zijn we altijd maar onderweg. We vergeten dat we al iets zijn. Eigenlijk overschatten we ons zelf voortdurend. Ons hart is een heel goed kompas, want het reageert eerder op bijvoorbeeld beelden dan het hoofd.´

Hij vraagt wie er ´rule number six´ kent en toepast in het dagelijks leven? Vragende ogen kijken terug.´Rule number six´ blijft zoveel mensen bij dat het voor mij een soort anker is door de dag. Don’t take yourself so bloody serieus. Een dan gaat het vooral om onze gedachten die steeds maar met ons op de loop gaan. De regel stamt uit Engeland, waar een voormalige Britse premier zijn ministers voorhield om zichzelf volgens ´rule number six´ niet té serieus te nemen. Ook al zou het land in brand staan.

Toen de premier op zekere dag bezoek had van een Russische minister, stormde een medewerker zijn kamer binnen. De premier moest onmiddellijk komen, het landsbelang was in het geding. De eerste minister herinnerde hem aan ´rule number six´ en de medewerker kalmeerde. Even later gebeurde het nogmaals en weer gaf de premier een van de stafleden het advies om de zesde regel in acht te nemen. De Rus kon zijn nieuwsgierigheid toen niet meer bedwingen en vroeg wat ´rule number six´ betekende? Na het antwoord van de premier, vroeg hij schaterlachend; wat zijn dan de andere vijf regels? De Brit antwoordde: ´die zijn er niet´.

Het Indiase gezegde is zijn derde sleutel en biedt volgens hem mogelijkheden om anders naar conflicten te kijken. ´We hebben – zeker in het Westen – geleerd dat je de dingen onder controle moet hebben om succesvol te zijn. We hebben behoefte aan een duidelijk gedefinieerde hokjes over hoe de wereld in elkaar zit. Het liefst delen we de wereld in, in goede en slechte mensen, zodat we precies weten waar we aan toe zijn. De drang om alles onder controlTijn Touber lezinge te hebben, maakt dat we onszelf en de ander steeds meer gaan begrenzen: Ik ben een Christen, jij een Moslim, ik ben voor Ajax en jij voor Feyenoord. Noem maar op. Het derde gedeelte waar Tijn over sprak is de schijnveiligheid. Het lijkt erop dat deze grenzen en hokjes ons veiligheid en zekerheid verschaffen, maar het tegendeel is waar, omdat ze ons de ervaring geven dat we afgescheiden zijn van het grotere geheel waarvan we deel uitmaken.Vechten tegen de wereld doet Touber niet meer. Na veertien jaar zelfonderzoek en mooie ervaringen, heeft hij zich overgegeven aan de grote stroom van het leven. Zelf noemt hij zijn huidige staat een natuurlijke flow, waarbij hij afstand kan nemen van zijn gedachten. Ik ben weer volledig geinspireerd en voel dan ook dat dit de woorden zijn die bij mij blijven hangen en die ik als het ware kan innemen als een soort drankje. Ik ben dan ook blij dat veel mensen ook enthousiast zijn en vragen naar zijn boeken of meditaties. 11 maart maakte voor mij weer de wereld een stukje mooier..

 

Tijn schrijft ook blogs. Een aanrader is de blok met de titel: ‘Verlicht leven’.
Hierbij kun je de link vinden: http://www.tijntouber.com/verlicht-leven/