Voelen je schouders op dit moment los en ontspannen of heb je toch wat spanning opgebouwd? Veel mensen hebben nek, rug of schouder klachten door te veel spierspanning. Ontspanning beweging en letten op de houding kunnen helpen. 

 

Bijna iedereen krijgt in z’n leven weleens te maken met rugklachten. 

Het schiet ineens in je rug als je een zware boodschappentas van de grond tilt, of je boven rug voelt stijf na een lange dag werken achter de computer. De boven rug is bij veel mensen dé plek waar spanning zich vastzet. Op momenten dat er veel van ons wordt gevraagd, tillen we onbewust onze schouders omhoog en spannen we de spieren van de boven rug aan. De monnikskapspier, de brede ruitvormige spier die vanaf de nek naar beneden loopt, raakt hierdoor overbelast. Doe je dit langere tijd, dan kan je boven rug flink stijf gaan aanvoelen. De boven rugspieren vergeten als het ware weer te ontspannen, waardoor we gevoel en beweging in dit deel van onze rug verliezen. Als de schouders, de boven- en onderrug en de nek goed samenwerken, krijgt spanning minder de kans om zich vast te zetten in het lichaam. Een goed beweeglijke boven rug is daar een belangrijk onderdeel van.

Anatomie van de boven rug.

De boven rug bestaat uit twaalf wervels, die samen met de twaalf ribben de borstkas vormen. Aan de bovenkant van de rug verbinden de schouderbladen de boven rug met de schouders. Tussen de wervels bevinden zich tussenwervelschijven, zachte kussentjes die beweging van de rug mogelijk maken en ook dienen als schokdempers. Door de wervels van de rug lopen de ruggenmergzenuwen, die in verbinding staan met de huid, spieren en organen. De boven rug heeft van nature een lichte kromming, kyfose genaamd. Kyfose is ook de naam van een aandoening waarbij de bolling van de boven rug te groot is geworden.

Rondom de wervels van de boven rug bevinden zich verschillende spierlagen. De buitenste spieren zijn bewegingsspieren, die ervoor zorgen dat de schouders en de armen worden aangestuurd. De diepe rugspieren, ook wel houdingsspieren genoemd, lopen van het bekken naar de schedel en zijn verantwoordelijk voor het stabiliseren van de wervelkolom. Deze spieren zijn de spil als het gaat om een goede houding. Je kunt ze zonder problemen lange tijd aanspannen zonder dat ze gaan verstijven. Om deze spieren goed te kunnen gebruiken, is het wel van belang dat de spieren aan de buitenzijde van de rug niet te gespannen zijn.

Wat kun je zelf doen?

De boven rug los maken en houden met twee tennisballen is heel eenvoudig en heel efficiënt. In dit filmpje laat ik je zien hoe je dit doet. Heb je een blessure of ernstige acute klachten dan is het natuurlijk goed om een arts te benaderen of te overleggen met een behandelaar of onderstaande oefening ook goed is voor jou.