Ik merk steeds meer het verschil als ik op een dag niet of wel gemediteerd heb. De dag met meditatie zorgt vaak voor meer focus, stevigheid en minder afleiding door de buitenwereld. Meditatie helpt mij in deze tijd en zorgt ervoor dat ik regelmatig een stevig fundament voor die dag opbouw. Zo las mijn leraar het onderstaande stuk voor wat ik graag met je wil delen. Want meditatie en de andere kijk van mindfulness en zen kan zorgen voor een andere beleving, zeker in deze tijd.

Een meditatie kan ruig zijn.

De meditatie die ik vaker beoefen heet zazen meditatie. Deze meditatie past zeer goed bij de gedachte gang van mindfulness en gaat over gaan zitten met dat wat er is. Zoveel mogelijk zonder oordeel en vanuit feiten. Ik geef regelmatig een meditatie les waarin je dit zelf kunt ervaren. Doordat je niets nastreeft maar leert je aandacht spier te versterken noem ik het ook wel een soort fitness beoefening voor je brein of tandenpoetsen voor je hersens. Daarbij is het belangrijk dat je het resultaat los laat. Tandenpoetsen doe je immers ook iedere dag en je kijkt niet steeds naar het resultaat. Want het kan zomaar voorkomen dat je veel hebt op te ruimen in je geest en dat het effect niet direct prettig is maar wel noodzakelijk.

Iedere dag is een goede dag.

Daarom kan het ook voorkomen dat je het gevoel hebt dat de meditatie die je uitvoert behoorlijk ruig en onrustig is. Maar stel het zoveel mogelijk vast vanuit feiten en zonder oordeel. Daarom is iedere meditatie een goede meditatie, zonder oordeel. Mijn leraar vertelde onlangs hoe het er aan toe gaat in de tempel waar hij de meditatie uitvoert. In de tempel staan ze vroeg in de ochtend op, wanneer het nog nacht en koud is. Dan begint de lange zazen in stilte, gevolgd door een ceremonie. De maag is nog leeg en het hoofd inmiddels ook steeds meer. Op het moment roept de meester ‘Çhaque jour est une..’ en alle discipelen antwoorden in koor ‘bonne journée, een goede dag. De meester komt nl oorspronkelijk uit Frankrijk.

Er is ons niets beloofd

Mijn gedachten gaan hiernaar uit in deze tijd van de lockdown en nu met de avondklok. Het voelt aan alsof onze vrijheid stukje bij beetje klem geschroefd wordt. Het lijkt alsof we steeds verder verwijderd raken van die ‘normale wereld”, waarin we weer kunnen omarmen, ontmoeten, dansen en uitgaan. Hoelang duurt het nog? Hoe genoegen hebben we hiervan.

Maar in de zen denk je niet op deze manier. Er is ons niet beloofd. Er is niet afgesproken dat we recht hebben op een leven zonder zorgen, op een bestaan zonder beproevingen. De zen richt zich niet op het verwerven van iets wat blijvend is en waarop je vanaf dat moment op kunt vertrouwen. Natuurlijk wil je dat wel en zal je in de richting je stappen zetten als het kan. Maar intussen richt de zen zijn aandacht op iets anders, namelijk op dit precieze moment. Als je dat begint te doen, krijgt elk moment betekenis, om het even wat de omstandigheden zijn. Het is noch goed of slecht, noch gelukkig of ongelukkig. Het is wat het is en je duikt erin. Elke dag is een goede dag! Iedere meditatie is een goede meditatie!

Mail naar info@flowtime.info om te informeren wanneer er weer een meditatie training gehouden wordt.