Wat is nu de reden om een ademhalingsoefening te doen? Want er zijn veel redenen om géén ademhalingsoefeningen te doen. Saai. Geen tijd. Het voelt in het begin benauwend.
Toch zijn er steeds meer mensen die wél dagelijks ademhalingsoefeningen doen want het loont en het betaald zich terug op allerlei fronten. Mijn favoriete oefening is de simpelste: de uitademing verlengen.
  • Méér koolzuur, minder stress
  • Méér energie, minder gejojo in mijn stemming
  • Een getemd brein: méér focus en minder afleidingen
Hier de 3 redenen om dagelijks een ademhalingsoefening beknopt samengevat.
1. Méér koolzuur, minder stress
Door stress gaat je ademfrequentie omhoog. En niet alleen je ademfrequentie gaat omhoog, er is een fysiologische kettingreactie waardoor je hele lichaam reageert op de stressrespons: cortisol omhoog > adrenaline omhoog > bloedsuiker omhoog > insuline omhoog > hartslag omhoog > hartslagvariabiliteit omlaag > spijsvertering omlaag etc. etc.
Deze kettingreactie heeft slechts één doel: fysieke inspanning. Want je lichaam denkt: gevaar! Nu kunnen er 2 dingen gebeuren: je gaat vechten of vluchten. En welke van de 2 het ook wordt, je hebt brandstof nodig en je lichaam moet áán.
Een slim systeem. Er is stress, je lichaam gaat áán en als de stress weg is, gaat je lichaam weer uit en kun je bijkomen. Maar het gaat mis als er ná de stress helemaal geen fysieke inspanning volgt. En als de stress vervolgens geen uur duurt, maar dagen (een deadline), weken (een zieke collega), maanden (een zieke ouder) of jaren (een verkeerd huwelijk), dan gaat het mis: je lichaam staat altijd aan en je kunt nooit meer ontspannen.
Eén van de nadelen van langdurige stress is een laag koolzuur. Door een snelle of diepe ademhaling blaas je teveel koolzuur af en vernauwen je vaten. Gevolg: je krijgt minder bruikbare zuurstof in je lichaam.
Je kunt zelf op elk gewenst moment de angel uit de stressrespons halen door bewuster en langer uit te ademen. Dát is de reden dat ademhalingsoefeningen zo populair zijn bij stress gerelateerde klachten.
Behalve bij stress is een ademhalingsoefening ook goud waard als je energie (en stemming) op een dag vaak heen en weer schiet.
2. Pieken en dalen: schommel jij voortdurend in energie en stemming?
Ben jij cortisoller of adrenaliner?
We kennen allemaal mensen die in periodes van stress kilo’s aankomen. De vreetbuien en de behoefte aan suikers zijn fysiek zo sterk, daar is geen wilskracht tegenop gewassen. Een ademhalingsoefening werkt dan ook beter. Maar we kennen ook mensen die niet aankomen in tijden van stress, maar die juist afvallen. Dat komt door de hormonen cortisol en adrenaline. Als het overheersende stresshormoon cortisol is, dan kom je aan en als het overheersende stresshormoon adrenaline is, dan val je af.
3. Tem je brein
Mijn springerige brein positief beïnvloeden is voor mij de belangrijkste reden om ademhalingsoefeningen te doen. Je kent vast de benaming ‘monkey mind’ wel
De oefening is bedrieglijk eenvoudig: je observeert je ademhaling in het driehoekige gebied dat begint tussen je ogen en het gebied bestrijkt van je neusvleugels en de bovenkant van je bovenlip. In die driehoek: observeer je ademhaling. Het begin is lastig, want je voelt niet zoveel en je gedachten gaan alle kanten op. Maar met oefening lukt het wél om te voelen. Je voelt in welk neusgat meer lucht naar binnenkomt en je voelt waar de lucht intens voelt en waar subtiel. Of je voelt dat de lucht die je inademt kouder is dan de lucht die je uitademt. Er is van alles te voelen, als je brein zich maar koest houdt.

Maar wat héb je er dan aan om je ademhaling te observeren?

De kracht van deze oefening is enorm. Ga maar na. De hele dag door hebben we gedachtes en de hele dag door reageren onze emoties daarop. Vaak worden gedachtes in gang gezet door externe prikkels (WhatsApp, telefoon, Facebook, Instagram, iets wat onze partner zegt, iets wat ons kind doet, iets wat we lezen, zien of horen) en dan worden we meegezogen.
Na een dag werk is het vaak lastig om met aandacht bij onze kinderen te zijn en wat te spelen of te luisteren. Met de ademhaling als control alt delete functie, kunnen we echter op elk gewenst moment zelf bepalen waar we zijn met onze gedachtes. Werk kan uit, ouderschap kan aan. Ouderschap kan uit, boek lezen kan aan. Alles kan uit, slapen kan aan.
Het klinkt eenvoudig. En dat is het ook. Maar het vraagt wel wat aandacht en toewijding om te gaan zitten en dagelijks de oefeningen echt even te doen. En het kan al zittend op de bank, onder de douche of achter je karretje bij de supermarkt. In dit filmpje volgt nog wat uitleg over de ademhaling die je kunt doen.