Al een aantal jaar volg ik het nieuws niet meer op de voet maar de laatste 2 weken vielen toch enkele nieuwsberichten op wat me weer enorm wakker schudde.

Zo  zag ik dat Eric Matser, klinisch neuropsycholoog uit Helmond oa bij de NOS in het nieuws het volgende vertelde:  “De westerse wereld staat aan de vooravond van misschien wel de grootste crisis ooit. De oorzaak is stress. De mens als soort functioneert niet meer in de huidige samenleving, wat momenteel al desastreuze gevolgen heeft”.

Hij is daarbij niet terughoudend. ,,Als wij zo doorgaan hebben we geen atoombom nodig om onszelf volledig uit te roeien. We hebben een andere levensstijl nodig om een ramp te voorkomen.’’ In het artikel las ik ook nog dat veel mensen blijvend hersenletsel overhouden na lang aanhoudende stress. Hier werd ik toch wel stil van. Geen herstel mogelijk en dat allemaal door negatieve stress.

Zo, dat is klare en duidelijke taal en toch schrik ik hier ook weer niet van.
Ik bezocht vandaag een supermarkt en vroeg de kassière aan mij of ik geen haast had? Nee hoor, het is zaterdag. Ik wil het rustig aan doen vandaag. Wat fijn zei het meisje, de meeste mensen hebben altijd haast en praten niet meer. Bijzonder als zo’n meisje van ongeveer 18 jaar dit tegen je zegt. Dit zette me toch aan het denken.

 

Stress test nodig voor kinderen? Dit is de wereld op zijn kop.

Een dag erna las ik dat het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid het nodig vindt om kinderen van 1 en 2 jaar te testen op stress om problemen op latere leeftijd te voorkomen.  “Kinderen die in hun eerste levensjaren last hebben van chronische stress, hebben als ze ouder worden grotere kans op gezondheidsklachten, zoals een burn-out. ,,We leven op een tijdbom”, zegt het NCJ in het AD

Het centrum wil het stresshormoon opsporen bij kinderen onder de 3 jaar om eerder te kunnen ingrijpen. ,,Je kunt cortisol meten, een stresshormoon, bijvoorbeeld via het haar”, aldus NCJ-adviseur Frans Pijpers. ,,Soms weet je niet dat je stress hebt. Als we dat via een meting weten, kunnen we eerder kijken hoe we dat kunnen oplossen.”  Hier werd ik toch echt stil van. Kinderen kunnen ons volwassenen toch juist leren hoe we vrij en vooral vanuit het nu en met plezier kunnen spelen met het leven en genieten? Begrijp ik het niet meer of zie ik het fout?

De yogadocent krijgt zelf een burn-out

Toen ik las dat steeds meer yogadocenten meer en meer stress ervaren doordat ze te maken hebben met veel concurrentie werd het me nog duidelijker. Het woord yoga burn-out hoor ik nu toch ook weer steeds vaker vallen. Doordat veel yoga docenten zeer veel lessen moeten geven voor een minimaal inkomen is het voor veel docenten steeds stress voller. Tja, als nu de mensen die ontspanning kunnen bieden ook ziek worden dan is de cirkel rond.

Steeds meer yogaliefhebbers op zoek naar zingeving verruilen hun drukke banen voor een bestaan als yogadocent. In amper tien jaar tijd steeg het aantal yoga-instructeurs in Nederland van 400 in 2008 tot ruim 11 duizend nu. Dit blijkt uit een schatting van de Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN) naar aanleiding van vragen van NAP Nieuws. De nieuwbakken yoga-instructeurs hopen rust te vinden in hun nieuwe beroep, maar zo ontspannen blijkt het docentschap niet. De onderlinge concurrentie is hard en instructeurs moeten lange dagen maken om het hoofd boven water te houden. De eerste yogaburn-outs zijn een feit.

Hoeveel signalen hebben we nodig? Laten we de handrem regelmatig voor ons zelf aantrekken en een middag of avond uit het systeem van deze maatschappij stappen en niet mee gaan met het tempo maar vooral onze eigen koers varen en zoeken naar ons eigen ritme en punt op de horizon. Ik ga ervoor. Doe je mee? Maar wie weet heeft niemand tijd om deze blog te lezen of gaan veel mensen na het bericht van Matser over tot de orde van de dag. Ik merk dat steeds meer mensen geen zin meer hebben in drukte en altijd maar moeten. En wat een goed nieuws is dat . Want iedere persoon die tot inzicht komt is immers er weer eens. En zo gaan we langzaam de goede kant weer op. Ik geloof er nog steeds in.

In onderstaand filmpje kun je de uitleg volgen van Adrew Weil die uitlegt hoe je op een ontspannen manier kunt ademen. Deze manier helpt goed als je bv last hebt van slapeloosheid of een gevoel van druk en spanning. Probeer het maar eens. Ik vind deze manier van ademen erg fijn. Ik wens je een fijne dag toe. En vergeet vooral niet je eigen koers te varen. Een ander trekt voor jou meestal de handrem niet aan. Dat mag je zelf doen. Of…. JE MOET DE HANDREM VOOR JEZELF AANTREKKEN!

Marjo van Ginderen