Soms lijkt het alsof je overal een mening over moet hebben. Maar van wie moet dat eigenlijk? Of is het een gewoonte geworden of gaan we mee in patronen van de media of de omgeving.

Vaak hebben we helemaal niet voldoende informatie om een mening op te baseren. Of projecteren we onze eigen overtuigingen op de buitenwereld. En tot die tijd kunnen we gewoon ergens niets van vinden. Gewoon inzien dat het leven altijd meerdere kanten heeft, meerdere voor- en nadelen. En dat meerdere meningen mogelijk zijn, maar dat je je niet hoeft in te graven. Zaken doen zich nu eenmaal voor en verschijnen gewoon.

Zo blijf je rustig zitten in het grijze gebied. De moeiteloze middenweg. Niet wit, niet zwart, maar iets daar tussenin – het grijze gebied. En dat is best fijn – want in het grijze gebied zit je meestal het dichtst bij de realiteit. Want het leven kan nu eenmaal complex en veelzijdig zijn. En denk je dat je zaken kan beïnvloeden? Kom dan in actie. en doe dit dan vanuit innerlijke rust.

Het is oké om af en toe niets te vinden. Om die moeiteloze middenweg te omarmen en dicht bij de realiteit te blijven. En zeg nu zelf, wat heb je meer met die mening dan zonder die mening. Heerlijk, wat een rust.

Marjo van Ginderen