Wat een heerlijke zomer hebben we toch gehad he. En nu de laatste zonnige dagen zich aandienen beseffen veel mensen dat binnenkort toch echt de herfst met wind, regen en storm zich zal aandienen. Want wat zo fijn is willen veel mensen liefst zo lang mogelijk vast houden. En wat je wil vasthouden glipt als zand tussen je vingers door weg.

En wat je vast wil houden glipt als zand tussen je vingers door weg

Iemand zei eens tegen me dat tijdens een dag  verschillende seizoenen kunt ervaren. Soms voel je je heel erg fijn en lijkt het wel zomer al is het een heel ander jaargetij. En in de middag waarbij alles lijkt tegen te zitten voelt de rest van de dag als herfst of winter. Zo wisselende de momenten zich steeds af en weet je een ding zeker: Het wordt altijd weer een ander seizoen want alles is steeds weer in beweging.

De Indiase spiritueel leraas Osho vertelde er een mooi verhaal over:

Op een dag, toen God nog op aarde rondliep, kwam hij een boer tegen die een beetje aan het mopperen was. ‘Hoor eens God’, zei de boer, ‘je hebt dan wel de wereld geschapen maar van het boeren vak heb je weinig verstand.’ God vroeg beleefd of de boer een advies voor hem had. ‘Geef me een jaar, ‘zei de boer, ‘en laat mij elke dag bepalen wat voor weer het wordt, en dan zal je eens zien hoe goed het al gaan.’  God vond het goed en een jaar lang mocht de boer precies zeggen wat er met zijn gewassen gebeurde. Hij bestelde altijd mooi weer, met veel zon en een regenbuitje op zijn net. Maar nooit hagel, donder of bliksem en geen harde windstoten.

Het graan groeide hoger dan ooit dat jaar en de boer was trots: ‘Kijk God, zo moet het.’ Maar toen de oogsten waren binnengehaald, bleek dat alle aren leeg waren – er groeiden geen graankorrels in. Verbijsterend klopte de boer bij God aan. Wat was er misgegaan? En God legde uit: ‘Omdat er geen uitdaging was, geen conflict, geen wrijving, omdat je alles uit de weg ging wat ook maar een beetje last zou bezorgen, is het graan onvruchtbaar gebleven. Want moeilijkheden horen erbij: storm en bliksem. Die schudden de ziel in het graan wakker.’

‘Als je alleen maar gelukkig zou zijn, zou het zijn als schrijven met wit krijt op een witte muur

Zo is het ook met onze levens, zie Osho: ‘Als je alleen maar gelukkig zou zijn, zou het zijn als schrijven met wit krijt op een witte muur. Dagen van droefheid zijn net zo essentieels als dagen van vreugde. Hoe meer je dit begrijpt hoe beter je het ritme van het leven kunt begrijpen en mee kunt bewegen in de flow van de seizoenen. Dan heb je het geheim gevonden en besef je steeds: ‘Ook dit moment gaat weer voorbij’.