Als mens kunnen we ons verbinden met iconen die hun kennis met ons gedeeld hebben. Ik kan dan intens dankbaar voor zijn. In tijden dat het in mijn leven wat minder helder of zelfs chaotisch voelt verbind ik me met hen. Wat een rijkdom dat we dat tegenwoordig in boeken, podcast of internet voorhanden hebben. Voor een ieder is de icoon en zijn of haar resonantie denk ik weer anders. Mijn docent zegt altijd: “Geloof mij niet maar onderzoek het zelf”.  Wat een fantastische zin die je direct weer terug bent in verbinding met jezelf. Een gezonde dosis eigenwijsheid is goud waard ben ik van mening.

Nelson Mandela

Nelson Mandela neemt een belangrijke plek in in mijn leven. Wat heeft deze man een ruggengraad gehad en kon naar zijn omgeving kijken zonder oordeel. Een levenslange les voor mij. het belangrijkste waar hij mij iedere dag weer aan herinnert is het feit dat de omstandigheden los staan van de keuze die je zelf maakt. Terwijl hij in gevangenschap zat liet hij zijn dat alles van je afgenomen kan worden maar niet hoe je in vrijheid in je hoofd met zaken kan omgaan. Wat een vrijheid om op deze manier van slachtoffer te leven naar meesterschap.

Van slachtoffer naar leven in vrijheid.

De tekst die hij voor las tijdens zijn inauguratie reden in 1994 hangt al jaren boven mijn bureau en herinnerd mij aan dat iedere dag zelf een keuze kan maken. Dat ik ideeën , verwachtingen en oordelen van de omgeving daar mag laten en dat ik mag herinneren dat ik goed ben zoals ik ben. Vanuit mijn oorsprong zoals ik als kind op de aarde kwam.  Ik ben heel benieuwd of jij ook zo’n inspirerende icoon hebt in je leven en welke boodschap hij of zij je laat zien.

De Inaugurele Rede van Nelson Mandela (1994)

Onze diepste angst is niet dat we ontoereikend zijn.
Onze diepste angst is dat we buitenmate krachtig zijn.
Het is ons licht, niet onze duisternis die ons het meest bang maakt.
We vragen onszelf af: ”Wie ben ik om briljant, schitterend, getalenteerd en legendarisch te zijn?”

Zowaar, wie ben je om dat niet te zijn?
Je bent een kind van God. Jezelf klein maken dient de wereld niet.
Er is niets verlichts aan krimpen zodat andere mensen om je heen zich niet onzeker gaan voelen.
We zijn geboren om de glorie van God die in ons is, tot uitdrukking te brengen.
Het is niet slechts in enkelen van ons aanwezig, maar in iedereen.
En als we ons eigen licht laten schitteren, geven we onbewust toestemming aan andere mensen om net zo te zijn

Terwijl we bevrijd worden van onze angsten, bevrijdt onze aanwezigheid automatisch de anderen.

Foto bron: https://mtsprout.nl/leiderschap/management/nelson-mandela-zijn-7-lessen-in-change-management