Mensen die mij al langer kennen weet ik dat ik echt gek ben op muziek. Je kunt er zoveel emotie in voelen en er op een ander manier weer ervaringen mee uitdrukken of verwerken. Gisteren avond keek ik het programma De beste zangers terug en keek en luisterde naar het lied “Zij maakt muziek” van Roel van Velzen. Wat kwam dit lied bij mij binnen. En niet alleen bij mij, wat een reacties van anderen en ook op internet. Het originele lied is van Karsu. Het nummer ‘Bırak Beni Böyle’ werd gebruikt bij de cliffhanger van de Turkse GTST en werd daarmee een nummer één hit in Turkije. Roel heeft dit nummer gekozen om te zingen en heeft er een nieuwe Nederlandse tekst voor geschreven.

In een dieptepunt weer ontdekken wat je wel hebt

Karsu vertelde in de uitzending dat ze in de Corona tijd het erg moeilijk had als artiest. Ze kon niet meer optreden en ontdekte dat ze daardoor haar passie verloor in het leven. Tot overmaat van ramp eindigde haar relatie van 12 jaar ook nog eens en verloor ze daardoor haar vertrouwde woonomgeving. Tot dat zij op een moment op het diepte punt in haar leven realiseerde dat zij het belangrijkste nog wel had. Haar familie, haar vrienden, een dierbare poes en haar piano. Vanaf dat moment voelde zich heel rijk en kon ze weer een weg vinden in haar huidige bestaan. Daarna ging het weer met kleine stapjes beter met haar.

Vanuit vertrouwen afvragen wat het leven van je wilt

Roel van Velzen kon dit nummer met zoveel passie zingen omdat hij veel herkende in haar situatie. Ook zijn relatie werd beëindigd en moest zich als artiest op een andere manier door de dag begeven. En toch ontdekte beiden dat ze met veel minder nu een rijker gevoel beleven. Ook herken ik zelf veel in de tekst van onderstaand lied. In iedere situatie gaat erom dat je vanuit vertrouwen je over mag geven aan dat wat het leven van je wilt. Het hoofd zorgt vaak voor problemen en verhalen. Het overgeven aan het leven vanuit vertrouwen is vaak een heel proces van vallen en opstaan. Toch kom je er daarna rijker uit. Ik ben benieuwd wat jij herkent in de tekst van dit ( voor mij)  indrukwekkende lied.

Zij maakt muziek van Roel van Velzen 

 

De tekst van Zij maakt muziek:

Vaak zit ik gevangen
Wil ik niet bewegen
Mijn hoofd houdt alles tegen
Dan zie ik het niet.

Te bang om het leven
Echt tot me te nemen
Ik maak problemen
Jij maakt muziek

Waarom loop ik dagen
Op ingesleten paden
Herhaal ik de verhalen
En mezelf nog het meest

Ogen gesloten
Hoe kon ik het missen
Het was er, het is er
Altijd geweest

Ik breek om te bouwen
Ben zeker,
Dus laat ik me vallen
In vertrouwen
Dat het bestaat

Dan kan ik het voelen
Dan gaat alles open
Dan komen de woorden
Pas zonder kritiek

Hoe graag zou ik altijd
Het leven zo nemen
Ik maak probelen
Maar jij maakt muziek

Vrij gemaakt , Los geraakt
Opgestaan en uitgepraat
Waar zij de grenzen
Ik jaag er doorheen

Ik ren door de velden
Bedwing alle bergen
Ik vaar op de sterren
En de kolkende zee

Met wijd open armen
Om het licht te ontvangen
In eeuwig verlangen
Om het leven van je lief

Opstaan en weer vallen
En het grotere plan
Wij samen
Wij alles

Wij maken muziek