Sportmassage

Sportmassage is een massage die stevig en meer op de spieren is gericht met als doel de doorbloeding van de spieren te verbeteren en daardoor de afvalstoffen sneller uit het spierweefsel af te voeren. Hierdoor verbetert de conditie en zullen blessures sneller herstellen. Niet alleen voor sporters om voor of na het sporten te ondergaan, maar voor iedereen die wel eens last heeft van bijvoorbeeld een vastzittende nek en/of schouders of gewoon na een drukke werkdag. Daarnaast heb ik onlangs de opleiding triggerpoint therapie / triggerpoint reset methode afgerond met Tim van Orsouw. Deze technieken zijn zeer succesvol bij hardnekkige klachten die regelmatig terug keren. Samen met cupping en triggerpoint / triggerpoint reset methode of met Dry needling is het mogelijk om deze patronen te doorbreken en weer lekker in je vel te zitten. Het is echt de moeite waard om dit toe te passen.

Wat zijn de effecten van een herstelsportmassage?

Het belangrijkste effect is afname van de spierspanning. Hierdoor zal de doorbloeding van het lichaam toenemen en bouwstoffen kunnen aangevoerd worden. Vochtophoping als gevolg van spierschade zal beter afgevoerd kunnen worden.

Training en het leveren van sportieve prestaties zijn een voordurende belasting voor het lichaam. Een eenmalige sportmassage kan heel prettig zijn maar afhankelijk van de klachten en de behoeften kan het regelmatig masseren van de spieren een meer optimaal effect hebben.

Sportmassage is eigenlijk veel breder dan het in eerste instantie lijkt. Het doel van Sportmassage kan drieledig zijn:

 

  • Preparatief: (voorbereidend) Vóór het leveren van een prestatie moet het lichaam in de “prestatiestand” gebracht worden. Dit doe je door middel van een warming-up. Een sportmassage kan een warming-up niet vervangen, maar er wel een onderdeel van zijn. De spieren moeten onder meer op de juiste spierspanning worden gebracht en beter doorbloed worden. Deels kan dit met behulp van een sportmassage. Een voorbereidende sportmassage kan door sporters, naast de fysieke voorbereiding, ook gebruikt worden om zich mentaal voor te bereiden op de te leveren sportieve prestatie.
  • Preventief: (voorkomend) bewerkstelligen van een betere doorbloeding, een beter functioneren, een betere coördinatie, waardoor de kans op het ontstaan van blessures minder wordt.
  • Curatief: (genezend) het herstellen van de normale toestand na een zware inspanning. Het afvoeren van vermoeidheidsstoffen (melkzuur), hierdoor wordt spierpijn voorkomen of sneller weggewerkt.

Een sportmassage is vaak meer dan het lijkt: voorbereidend, preventief, of helend