De twee stilte dagen die Karin Beerens en ik mochten begeleiden op 13 en 20 januari waren twee hele bijzondere dagen.  In de kapel van het bijzondere landgoed Stokershorst een dag met veel stilte, jezelf ontmoeten, letterlijk jezelf “ont-moeten”, yoga, meditatie, mindfulness en Qi Gong. Na afloop kregen we dit verslag van een van de deelneemsters van deze dag. We werden er stil van. Dank je wel hiervoor. We willen het graag met je delen.

Stilte dag

De stem van Jack Pouls klinkt uit mijn autoradio ‘Toen ik nog hiel klein waas en van het leave niks begreep… mist hing over het land’.

Ook deze ochtend hangt de mist over het land wanneer ik op weg ben naar landgoed Stokershorst gelegen in het buitengebied van Nederweert.

Voor mij een niet onbekende plek. In het kanaal direct achter het landgoed gelegen leerde ik als kind de grondbeginselen van het zwemmen.

Navigatie heb ik dus niet nodig. Dat wordt gaandeweg de dag wel anders, al spreek ik dan over navigatie van een andere orde.

Nieuwsgierigheid brengt me deze dag naar deze bijzondere plek. Een stilte dag georganiseerd door Marjo en Karin. Twee professionals, met veel passie voor hun vak.

Marjo geeft yoga en mindfullnes  en Karin is helemaal thuis in Qi Gong waarbij bewegen van het lichaam en ademhaling centraal staan. Voor mij is deze laatste vorm van yoga nieuw.

Wanneer ik enthousiast vertel dat ik ga deelnemen aan een stilte dag reageert mijn omgeving verbaast. Een hele dag stil zijn en niet praten? Met welk doel? Gaande weg de dag ervaar ik dat echte stilte niets te maken heeft met stil zijn.

Ik word deze ochtend verwelkomd door Marjo en Karin met koffie en thee en iets lekkers en ontmoet alle deelnemers. Enige tijd later, ja, hier wordt de tijd ook in de gaten gehouden, lopen wij naar de kapel die bij het klooster hoort. De historische kapel is door Marjo en Karin omgetoverd tot een sfeervolle, warme yogaruimte. Hoe bijzonder.

Het zonlicht valt prachtig door de glas en loodramen. Veel kaarsjes en mooie bloemen. 

Afwisselend nemen Marjo en Karin een onderdeel van deze dag voor hun rekening. Ieder op hun specifieke manier navigeren ze met ons op weg naar wat innerlijke rust voor ieder van ons betekent. Natuurlijk kun je ook lezen over stilte. Literatuur over dit onderwerp is er genoeg. De oefeningen en woorden echter helpen je datgene uit de weg te ruimen wat je scheidt van de waarheid van wie je al bent, en van wat je in de diepte van je wezen al weet.

Het mooie van deze dag is juist dat we ervaren dat de kern van wat er van te leren valt, niet in de woorden schuilt maar in jezelf.

Ik geniet van mooie gesprekken tijdens de goed verzorgde lunch en de korte wandeling buiten.

Het middagprogramma is ook zeer inspirerend en uit de rondvraag op het einde wordt duidelijk wat deze bijzondere dag voor ieder van ons betekent.

Voor de een ‘gewoon’ een heerlijk rustmoment in de hectiek van alledag. Voor een ander een feest van samenzijn, verbondenheid.

Voor weer een ander steun hebben aan elkaar. Een nieuwe weg inslaan. Verdieping zoeken.

Innerlijke stilte voelen en ervaren wat dat met je doet.

Wanneer ik op het einde van de dag de poort uitrij hangt de mist weer over het land.

Ik ben een ervaring rijker.

Dit gun ik iedereen.

Tonny 13-01-2018