Om je hormonen in balans te brengen en om letterlijk en figuurlijk weer lekker in je vel te komen, is het van belang dat je je bloedsuikerspiegel zo constant mogelijk houdt. Deze schommelt door snelle koolhydraten. Suiker is een snelle koolhydraat, net als tarwe, pasta, witte rijst, snoep, koek, frisdrank en aardappelen. In groenten en fruit zitten ook koolhydraten/suikers maar deze hebben minder invloed op de bloedsuikerspiegel.

Pleeg geen roofbouw op je eigen lichaam.

Groenten geven nog minder reactie dan fruit op de bloedsuikerspiegel. Daarnaast belasten suikers je lichaam, ze ontnemen en ontregelen zo goed als alle processen. Ook je spijsvertering, o.a. je darmen, waar 80% van je immuunsysteem zit functioneert niet goed met een teveel aan suikers. Dit maakt dat vitaminen en mineralen niet goed worden opgenomen en je lichaam ze ergens anders vandaan gaat halen. Op die manier ben je als het ware roofbouw aan het plegen op je eigen lichaam.

Voed je lichaam voor meer balans

Daarom is het belangrijk om snelle koolhydraten te vervangen door langzame koolhydraatbronnen. Deze zijn voedzamer en laten de bloedsuikerspiegel minder snel stijgen. Als je ze combineert met eiwitten en gezonde vetten dan ben je én goed verzadigd en je bloedsuikerspiegel blijft stabiel. Daarnaast is het belangrijk om je lichaam alle voedingsstoffen te geven die het nodig heeft om optimaal te functioneren. Dat betekent dat je naast langzame koolhydraten, ook dagelijks voldoende eiwitten binnen krijgt en gezonde vetten. Dit zijn de bouwstoffen van je lichaam, daar worden o.a. hormonen van gemaakt. Pas als je lichaam weer optimaal gevoed wordt en alles binnen krijgt wat het nodig heeft dan volgt de balans vanzelf.

Wat kan je zelf doen:

  • Drink op nuchtere maag 1-2 glazen lauwwarm water, eerst koken en dan koud erbij doen. Dit stimuleert je lichaam bij het reinigen van afvalstoffen en  stimuleert het spijsverteringsstelsel en bloedcirculatie.
  • Eet bij voorkeur geen zuivelproducten en zeker geen koemelk. Kokosmelk, rijstmelk, amandelmelk, havermelk zijn wel geschikt. Liever geen soja producten. Roomboter kan wel.
  • Eet zoveel mogelijk warme en gekookte voeding. Het liefst 3x per dag. Dus vervang yoghurt met fruit in de ochtend bv door havermoutpap, een omelet met groenten of bv soep.
  • Probeer koud en rauw eten te vermijden. Dus in plaats van een lunch salade en rauwe groen door quinoa salade met gegrilde aubergine, courgette of andere gekookte of gegrilde groenten.
  • Eet en drink in elk geval niets kouder dan kamertemperatuur.
  • Als je brood eet, eet dit dan als bijgerecht en niet als hoofdmaaltijd. Kies dan voor speltbrood, zuurdesembrood of boekweitbrood.
  • Probeer eens uit op welke voedingstoffen je lichaam reageert. Ga hier in kleine stapjes verandering in brengen. Bv. starten in de ochtend met havermout i.p.v. brood.
  • Het is erg belangrijk om veel groente te eten bij voorkeur 500 gram. Dit is erg veel en daarom zou het beter zijn om dit bijvoorbeeld ook bij de lunch te eten. Je zou eventueel soepen en smoothies kunnen maken en vaker wat snackgroente.
  • In veel bouillonblokjes zit E-621 (gistextract). Deze zou je kunnen vervangen door gistvrije bouillonblokjes bv Your Organic Nature
  • Zit je in de overgang dan kan er sprake zijn van vertraging van de stofwisseling. Het is dan belangrijk om te werken aan je spieren. Spieren verbranden nu eenmaal meer dan vet.
  • Wandel, doe aan yoga. Allemaal erg belangrijk ter voorkoming van botontkalking en op langere termijn valpreventie. Spieren nemen behoorlijk af in de loop der jaren en hoe meer je daar nu al aan kan verbeteren hoe beter. Kijk op you-tube voor fijne filmpjes. Yin yoga is ook erg beschikt voor deze periode.
  • Kijk ook of het lukt om te wandelen en daarna wat krachtoefeningen te doen en pas daarna te ontbijten. Dus nuchter bewegen. Dit heeft veel voordelen zoals: het verbetert de opname van glucose, stimuleert de vetverbranding, stabiliseert de bloedsuikerspiegel en ondersteunt het immuunsysteem.
  • Kijk ook naar onderstaande tips op het gebied van training en het verkrijgen van balans in spieren:

https://www.allesoversport.nl/thema/beweegstimulering/efficient-trainen-voor-balans-spier-en-botversterking/

https://www.allesoversport.nl/thema/gezonde-leefstijl/zo-doe-je-spier-en-botversterkende-oefeningen/

Als laatste tip….ga voeding ook meer zien als medicijn voor je lichaam