Heb je wel eens van Wabi-sab gehoord? Het is de Japanse filosofie die ons leert dat imperfectie helemaal niet erg is. Het is niet alleen een manier om imperfecties te leren waarderen maar ook een manier om het moment te waarderen en in het nu te leven. Niets is af, niets is eeuwig, niets is perfect. De filosofie is ontstaan in de vijftiende eeuw, als reactie op de heersende esthetiek van weelde, versiering en rijke materialen. Het vereert authenticiteit boven alles. Als je Japanners in eigen land vraagt uit te leggen wat wabi-sabi is, blijven ze je waarschijnlijk een antwoord schuldig. Het zit namelijk zo diep geworteld in de Japanse cultuur dat het moeilijk uit te leggen is. Er is geen (directe) westerse vertaling voor het concept.

‘Wabi’ staat voor soberheid en eenvoud, de essentie van dingen. ‘Sabi’ is de schoonheid die ontstaat door het verstrijken van de tijd. Dingen die mooier worden naarmate ze ouder worden? Hoe dan? Tsja, waarom kiezen we voor een oude, rustieke tafel? Een gehavende theepot met een mix van oude theekopjes? Een afgebladderde ladekast, oude sieraden en een verroeste lamp.

Waarom is die oude, bevlekte tafel mooier dan een glanzend nieuwe van de IKEA? Omdat die tafel, jouw tafel, uniek is. Mooi ondanks of misschien wel juist dankzij zijn imperfecties. De donkere kring herinnert je aan het glas rode wijn dat er tijdens de tweede date met je vriend op stond. Een aantal donkere vlekken kun je niet helemaal plaatsen, misschien wat gelekte olie. Sommige vlekken vervagen of krijg je er met een doekje nog wel van af. Andere kringen blijven altijd zichtbaar.

Is het nu heerlijk om te bedenken dat je niet perfect hoef te zijn. Heerlijk, dat geeft rust.

 

En jij dan? Wil jij perfect zijn? Ik vraag me ten zeerste af wat perfectie inhoudt. Perfectie is datgene zonder fouten of gebreken – absolute volmaaktheid. Ken jij iemand die perfect is? Ik niet. Iedereen heeft een donkere vlek, een stukje roest of is ergens afgebladderd. Dat zijn jouw imperfecties, het is jouw geschiedenis en jouw verhaal. Alles wat er tot nu toe in je leven is gebeurd, heeft je gemaakt tot wie je bent en is direct van invloed op de keuzes die je vandaag de dag maakt. Jouw imperfecties maken je uniek, menselijk. Net zo goed als onze behoefte om omgeven te worden met authentieke spullen willen we omgeven worden door authentieke mensen. Pas wanneer je het masker van perfectie afzet, kun je een diepgaande connectie maken met de mensen om je heen.