Yin yoga wint in Nederland snel aan bekendheid. De houdingen die je bij deze vorm van yoga aanneemt zijn vooral gericht op het versterken en het versoepelen van bindweefsel en gewrichten; ze rekken dieperliggende spieren en maken het bekkengebied los.

Grenzen verkennen en verleggen met Yin

In Yin yoga worden posities langer vastgehouden, zo heb je meer tijd om je grenzen te verkennen en te verleggen. Je gebruikt je lijf niet om in een houding te komen, maar je gebruikt de houding om je lijf beter te voelen. Het is dan ook het relatief rustige karakter van een Yin yogales dat de meeste deelnemers aanspreekt. De les is juist zo lekker doordat je even niet heel intensief hoeft te bewegen, maar juist de tijd kunt nemen voor je lichaam. Toch zal je na les veel meer souplesse ervaren in je lichaam waardoor deze vorm ook zeer geschikt is voor mensen die rugklachten hebben, blessures yoga-individueelof bepaalde beperkingen.

Spieren en bindweefsel

Waar je bij de meeste sporten je spieren aan- en ontspant gaat het er bij Yin yoga om dat je zoveel mogelijk spieren loslaat. ‘Je richt je op het bindweefsel en de gewichten in het gebied waar je de rek voelt.   Het bindweefsel en de gewrichten zijn yin, omdat ze stijf en niet elastisch zijn. De spieren zijn yang: elastisch en zacht. De begrippen yin en yang zijn overal op toe te passen. Yang staat voor het extraverte, het veranderlijke en beweeglijke. Yin vertegenwoordigt het introverte, stabiele en onbeweeglijke. Zo zijn aarde en het donker yin, en lucht en licht yang. Yang sporten richten zich dus op de kracht van de spieren. Het is echter niet de spierkracht die ons fit maakt.  Het gaat juist om de flexibiliteit van de gewrichten en het bindweefsel. Je ziet het bij atleten. Zij beëindigen hun carrière niet vanwege gebrek aan de spieren, maar door problemen met hun gewrichten. Yin yoga is dé manier om bindweefsel en gewrichten te herstellen en versterken.

Zittende en liggende oefeningen

Ook wie geen topsporter of primaballerina is, heeft baat bij Yin yoga. Als je een zittend beroep hebt, bijvoorbeeld, belast je de gewrichten en het bindweefsel in je bekken en rug. Je spieren zijn constant aan het werk om je lichaam rechtop te houden. Daardoor verkorten ze. Bij Yin yoga laat je die spieren juist los. De houdingen worden daarom zittend of liggend uitgevoerd. Yin yoga kun je het beste ’s morgens beoefenen. De spieren zijn dan nog stijf, waardoor je sneller bij de bindweefsels en gewrichten komt.

WAT KUN JE VERWACHTEN?
Bij yin yoga stimuleren we het weefsel. Dit doen we door zittende en liggende houdingen aan te nemen.
Als de gewrichten wat soepeler zijn en de energie is gaan stromen dan wordt je door Yoga Nidra geleid.
Bij Nidra Yoga liggen we in een ontspannende houding.

Marjo neemt je mee in een zeer diepe ontpanning door middel van een geleide meditatie. Yoga Nidra is een oude yoga vorm die lijkt op slapen maar waarbij je niet in slaap valt. Deze les is voor een ieder toegankelijk ( zowel jong en oud) en je hebt geen ervaring nodig. Deze les start vanaf donderdag 9 januari 2020 om 9 uur in de yogazaal van Flowtime, Strateris 95 Nederweert. Wil je een proefles mee doen? Je bent van harte welkom. Mail naar: info@flowtime.info.