Je kan met yoga starten om verschillende redenen. Sommige mensen beginnen met yoga om meer rust te vinden, of voor een uur ontspanning voor hun zelf.  En anderen beginnen omdat ze bv lichamelijke ongemakken ervaren of omdat ze leniger willen worden. Wat de reden ook is als je yoga langer beoefent zal je merken dat yoga meer is dan het doen van houdingen. De Yoga filosofie is al duizenden jaren houd en vormen een soort morele of ethische principes. Het vormt voor mij een leidraad in mijn leven waar ik steeds weer kracht uit haal als ik perioden in mijn leven mee maak waarop het allemaal niet voor de wind gaat.

Eerlijk gezegd wist ik in het begin ook niet zo goed wat Yoga was. Ik ging 1x per week naar de les maar ik kon dat fijne gevoel vaak maar kort “vast” houden. Achteraf deed ik vooral Yoga en kon het niet ervaren. Ik deed het omdat toch gezond was? En waarom dat zo is, zal ik hieronder uitleggen.

Hoe ik Yoga als levensstijl ervaar

Voor mij is Yoga vandaag de dag iets heel anders. Iets wat misschien als gevolg meer flexibiliteit, fitheid en spierkracht etc. met zich mee kan brengen, maar waar de primaire focus niet ligt.

Yoga is voor mij een way of life. Een levensstijl die je ook toepast als je van de mat af stapt. En misschien is dat gedeelte in het dagelijkse leven nog wel het moeilijkste onderdeel, maar dat er tegelijkertijd voor zorgt dat het echt een onderdeel van je leven wordt.

Mijn levensstijl houdt in dat ik mijn dagelijkse Yoga en meditatie sessie toe pas. Bij voorkeur doe ik dit in de ochtend voordat mijn werkdag begint. Dit geeft mij energie, bewustwording en focus. Ook al geven mijn gedachten mij soms het gevoel dat ik te moe ben of dat het te vroeg is. Ik weet inmiddels dat ik uiteindelijk hier weer meer energie van krijg en laat we hier niet doorhouden.

Ik focus mij daarnaast op gezonde voeding en neem de tijd om mijn maaltijden te eten. Welke voedingsmiddelen ik binnen krijg, hebben ook invloed op mijn lichaam en geest.

Daarbij probeer ik door de dag heen mij bewust te zijn van het moment waarin ik op dat moment verkeer. Ik zal je vertellen dat dit een grote uitdaging is. Maar het feit dat je er een aantal keren per dag bij stil staat, is een goede bewustwording.

Waarom Yoga als levensstijl zoveel impact kan hebben op je leven.

Dat je jouw Yoga oefeningen probeert toe te passen in het dagelijkse leven, is zeker een mooie stap in de goede richting.

Maar waarom is het nu echt zo belangrijk dat je Yoga als levensstijl toepast? En het niet alleen bij je wekelijkse Yoga uurtje blijft?

Misschien ervaar je zelf al vele voordelen, maar ik ga de belangrijkste hieronder toch voor je noemen.

– Door dagelijkse beoefening van Yoga en meditatie wordt het echt een onderdeel van je dagelijkse leven. Een discipline. Je zult merken dat je langzamerhand meer over jezelf te weten komt. En dat je je bewust wordt van je eigen handelen.

– Door bij voorkeur ’s ochtends yoga te beoefenen als je wakker wordt, ben je in staat om dagelijks bewustwording te creëren. Leg je rondrazende gedachten stil en focus je op de dingen die echt belangrijk zijn. Dit is ’s ochtends gemakkelijker, aangezien je nog weinig prikkels hebt gekregen.

– Probeer je een aantal keer per dag bewust te zijn van het moment. We zijn namelijk geneigd om een groot deel van onze tijd in het verleden of in de toekomst te leven. Dit geeft veel afleiding en is daarbij in dit heden nog helemaal niet relevant!

– Dagelijkse meditatie zorgt ervoor dat je je geest traint en meer rust creëert. Zijn bijvoorbeeld de gedachten die ik heb wel echt zo belangrijk? Wij geven zelfs aan dat meditatie zo’n essentieel onderdeel is van de Yoga als levensstijl, dat je bij weinig tijd in de ochtend beter een aantal Yoga oefeningen kan schrappen in plaats van de meditatie.

– Je wordt je bewust van je gedachten en bent beter in staat om deze te observeren. Je gedachten kunnen je wijsmaken dat je iets moet doen of iets heel graag wilt. Maar ook dit zijn maar gedachten waar je niet naar hoeft te luisteren. Moet je wel zo op jezelf of anderen reageren? Heb je die spullen wel echt nodig? Heb je echt trek in die chocola? Dit geeft veel meer rust, inzicht, zelfkennis en focus.

– Dagelijkse beoefening zorgt ervoor dat je je spieren blijft ontwikkelen en stimuleren. Juist als je moe bent of weerstand in de spieren voelt, zijn dat de momenten waarop je juist veel verder komt. Je verkent en verlegt je grenzen. Maar blijft daarnaast natuurlijk ook bewust van wanneer je moet stoppen of de oefeningen moet aanpassen.

Deze ontwikkeling stimuleert daarbij ook Mindful eetgedrag. Bewuste eetkeuzes dragen bij aan een Yoga levensstijl. Hieronder zal ik dit uitleggen.

Yoga als levensstijl en eetgewoonten

Misschien gaan je gedachten nu gelijk de vrije loop. Moet ik bijvoorbeeld als ik Yoga als levensstijl wil toepassen dan ook hele rare dingen gaan eten? En diëten gaan volgen?

Mijn antwoord daarop is NEE. De meeste mensen weten wat goede eetgewoonten zijn en welke niet. Geen diëten, jezelf niet uithongeren. Pure, het liefste onbewerkte producten, met een grote focus op veel groenten. In mijn ogen hoef je geen vegetariër of veganist te zijn om een goede Yoga levensstijl te hebben. Wil je dat graag? Prima, lekker doen! Maar wil je een stukje vlees of vis eten? Ook goed! Zo lang je maar bewust keuzes maakt en voelt hoe je lichaam hier op reageert.

Wees Mindful wanneer je eten koopt of gaat eten. Wat is goed voor mijn lichaam? Proef ik mijn eten wel? Kauw ik mijn eten goed? Weer dat stukje discipline en bewustwording….

Doe hetzelfde met je drinken. Focus je op natuurlijke drankjes. Probeer bijvoorbeeld eens water met een schijfje citroen, in plaats van frisdrank.

Proef en ruik je eten. Als je het bereidt en vervolgens opeet. Door je meer bewust te zijn van het eten stimuleer je de spijsvertering en geniet je meer van het eten. Ook ben je je beter bewust van wanneer je verzadigd bent.

En ja, deze bewuste manier van eten in combinatie met beweging kan ook leiden tot gewichtsafname.

Yoga als levensstijl: ‘Ik heb ik daar geen tijd voor’.

Maar iedere dag Yoga beoefenen, daar heb ik met mijn fulltime baan toch helemaal geen tijd voor?

Misschien denk je in eerste instantie dat het je helemaal niet gaat lukken om Yoga als levensstijl toe te passen. Ook dit zijn trouwens zelf-verzonnen excuses die je er van weerhouden om je doelen te bereiken ;-).

En als je de dag goed begint, merk je dit ook de rest van de dag. Denk bijvoorbeeld aan een betere focus en meer energie door de dag heen.

Mensen vragen mij wel eens hoe ik dat weet te combineren. En eigenlijk is het heel simpel. Ik zorg dat ik op tijd ga slapen en de volgende ochtend mijn wekker iets eerder zet.

Een half uurtje kan op de dag al zoveel verschil maken. Doe bijvoorbeeld een aantal keer de zonnegroet en vervolgens 10 minuten meditatie. Je warmt het lichaam op en besteedt aandacht aan de geest. Een heerlijk energiek begin van de dag! En dat terwijl je eigenlijk dus eerder uit mijn bed bent gekomen.

En dat misschien allemaal in de tijd dat je normaal je wekker een aantal keren uit drukt.

Van uitstel komt afstel

Ik hoor van mensen dat ze morgen of volgende week wel zullen beginnen met bijvoorbeeld een goed voornemen.

Misschien gedachten die je weer wijsmaken dat het beter is om later te beginnen? Of onderliggende angst voor het onbekende?

Ik zal je zeggen dat je vandaag nog kunt beginnen met Yoga als levensstijl.

De ene keer zal het misschien gemakkelijker gaan dan de andere keer. Je zult af en toe toch je gedachten gaan volgen. Het kan confronterend zijn. Er zullen momenten zijn dat het echt even niet lukt. En noem nog maar een aantal punten op.

Maar bewustwording is al zo’n geweldige stap in de goede richting. Discipline, doorzettingsvermogen, kijken naar je eigen mogelijkheden en de punten waar je aan kunt werken.

Maak iedere dag een beetje meer kennis met jezelf, en pluk daar vandaag nog de vruchten van. Alleen op deze manier wordt je de beste versie van jezelf.

Iedereen kan yoga beoefenen en er “beter” van worden. Om het geweldige effect te voelen hoef je geen been in je nek te leggen of een jaar in stille toewijding door te brengen. Als je kunt ademen, kun je yoga beoefenen. Zo simpel is het. Yoga is voor iedereen toegankelijk en is een van de wegen naar rust en zelfcompassie.

Het is ons doel om je weer te verbinden met je ware zelf, waar je alle intuïtie vindt die je nodig hebt om alles uit jezelf te halen en een gezond, geïnspireerd, creatief en gelukkig leven te leiden. Als je goed voor je innerlijk zorgt, weerspiegelt de wereld buiten jou die zorg en krijg je bovendien een sterke basis om vanuit te groeien. Alles wat je moet weten om het leven, de gezondheid en het lichaam te krijgen dat je wilt, vind je binnen in jezelf.

De Yama’s en Niyama’s zijn dus eigenlijk een soort morele of ethische principes. Ze vormen de basis waarop de Yoga filosofie is gebouwd.

De gedachte achter Yoga is niet alleen om Mindful en bewust te zijn op je Yogamat, maar om dit verder te ontwikkelen en te verspreiden over andere vlakken van je leven.

Natuurlijk is het oké om met Yoga te starten vanwege de fysieke voordelen die het geeft. Maar de reden dat veel mensen Yoga blijven doen is het ‘magische’ gevoel dat het ze geeft en de positieve invloed die het op hun leven

heeft.

De Yama’s en Niyama’s zijn hier het begin van.

NIYAMA

De niyamas geven richting aan de vraag wat je als yoga-studerende beter wel kan doen, in al je handelingen. De niyama worden vertaald met voorschriften, inachtnemingen. Waar de yama gaan over datgene wat je nalaat, datgene wat je beter niet kunt doen, gaat het dus bij de niyama juist over dat wat je wél dient te doen. Ze worden dan ook de morele voorschriften genoemd.

Niyama is de tweede stap op het achtvoudige yogapad uit Patanjali’s Yoga Sutra’s. De vijf niyama zijn wenselijke individuele discipline, gedragsregels, van betreffende reinheid, tevredenheid, soberheid, zelfbeschouwing en toewijding aan het Allerhoogste.

Langzaam maar gestadig onderzoek doen naar jezelf, je zelfbeheersing vergroten. Hoe dienen je om te gaan met je eigen lichaam en geest? Niyama is de beoefening om meer positieve waarden aan je leven te geven.

Opvallend is de vergelijking met de tien geboden uit de Bijbel. Deze laatste zijn dikwijls geassocieerd met schuldbesef, zonde en straf. Patanjali echter zegt niets over schuld, zonde en straf en evenmin wordt in de Vedas hierover gesproken. Het gaat dan ook niet om het onderdrukken van iets wat je wél graag zou willen, maar niet mag. Je mag in principe alles. Het gaat hier om vrije keuze van je gedachtes en om inzicht in onze bestemming op aarde met de bedoeling om bewust en in harmonie te leven, met de nadruk op het laatste. Het gaat om principes van juist denken en vandaar uit te handelen waardoor je je van binnen goed kunt voelen. De yama gaan dan ook verder dan welke geboden dan ook. Het gaat om JUISTheid volgens de wetten van Dharma en Karma, zowel in gedachten, als in woorden als in daden.

Als we beseffen dat iedere gedachte een rimpeling geeft in de grote oceaan van ‘trilling’ waaruit onze creatie bestaat, dan kunnen we eenvoudig begrijpen welke gevolgen onjuiste gedachten, op grotere schaal kunnen hebben. We kunnen onszelf dan vanuit dit inzicht overtuigen om onze aangeleerde automatismen onder de loep te nemen en vanuit dit inzicht te veranderen of te transformeren.
Er is een individueel licht en een Universeel Licht. Het individuele licht kan niet worden gescheiden van het Universele Licht, het is er deel van. Er is slechts sprake van een illusoire afgescheidenheid. Een druppel is immers gelijk aan en deel van de oceaan. Je beperkte kleine zelf, de druppel, overgeven aan dit grote Zelf, dit Licht en ermee EEN- worden, is Ishvara Pranidhana.

De vijf Niyamas zijn:

Zuiverheid

Zowel van lichaam als geest. Lichaam door zuiver voedsel en schone omgeving. Mantra-zingen.

Het achtvoudige pad

1. Yamas

De Yamas wijzen je er in principe op dat je aardig en respectvol bent naar je medemens.

De Yamas bestaan weer uit vijf ‘geloften’ die je helpen op dit pad te blijven. Dit zijn:

Ahimsā – Dit betekent dat je geen geweld mag gebruiken naar anderen. Je dient liefdevol en aardig te zijn naar je medemens. Dit zorgt er ook voor dat andere mensen minder agressief naar jou toe zijn.

Satya – Spreek je altijd de waarheid? Worden de woorden die uit je mond komen omgezet in daden?

Āsthēya – Steel je niet van andere mensen?

Brahmachārya – Gebruik je je energie op de juiste manier?

Aparigraha – Vrij zijn van hebzucht. Kan je je verlangens weerstaan om altijd maar meer te willen hebben?

2. Niyamas

Ook zijn er vijf Niyamas. In tegenstelling tot de Yamas, zijn de Niyamas meer naar binnen en op jezelf gericht.

De vijf Niyamas zijn:

Shaucha – Zorg je goed voor je lichaam en geest door deze schoon en puur te houden?

Samtōsha – Kan je tevreden zijn met de dingen die je al hebt?

Tapas – Staat voor soberheid en komt er op neer dat je de onzuiverheden van je lichaam en geest vernietigd en je energie kunt beheersen.

Svādhyāya – Staat voor zelfreflectie en zelfbewustzijn. Ben je bezig je zelfbewustzijn te ontwikkelen?

Īshvarapraņidhāna – Neem je de tijd om te beseffen dat er meer is dan jijzelf? Dit is niet zozeer ‘God’ zoals we die kennen uit het Christendom, maar meer de krachten van het universum.

*Mocht je trouwens ooit bij me in de les staan, vraag me niet om dit woord uit het Sanskriet uit te spreken! ????