Yoga

Verlang je naar meer rust en een ontspannen lichaam?

Ben je op zoek naar tools om op een relaxte manier om te gaan met het dagelijks leven?

Heb je last van spanning, stress of ben je herstellend van een burn-out?

Zoek je naar een moment in de week van rust en aandacht voor jezelf?

Wat is Yoga?

Yoga kan bij bovenstaande vragen een goede bijdrage leveren. Yoga is een woord afkomstig uit het Sanskriet (Oud-Indiaas), In het Nederlands zouden we het woord kunnen vertalen als ‘verbinden’. Het is een filosofie, leefwijze en oefen-methode die gaat over, zoals je kunt afleiden uit de naam, het verbinden en in evenwicht brengen van alle lagen van ons bestaan die tegengesteld lijken (geest en lichaam, binnen en buiten, spanning en ontspanning, etc.), om uiteindelijk te komen tot een natuurlijke staat van zijn, waarin het leven in zijn heelheid kan worden ervaren.

Leer naar je lichaam te luisteren

Yoga leert je om lichaam en geest, en om geest en bewustzijn met elkaar in balans te brengen. De oefeningen (Asana’s) geven kracht en energie en zorgen voor een algeheel prettig gevoel van ontspanning.

De meeste mensen komen voor het eerst naar yoga vanwege een blessure of pijn, meestal in de rug, knieën of gewrichten. Yoga gebruikt gecontroleerde bewegingen en ademhalingen om het lichaam te openen. Aandacht en een juiste uitlijning van het lijf staan voorop in een yogales. Deze aandachtige manier van bewegen verkleint het risico op blessures. Daarbij eist yoga dat je goed op je eigen grenzen let, en er vooral niet overheen gaat. Er is altijd een aanpassing of variatie op een pose die je kunt doen, zonder in te moeten boeten aan uitdaging en vooruitgang. Als je regelmatig een les bijwoont, verminderen pijn en blessures al in de eerste maand door middel van yoga.

Heel toegankelijk

Mensen die onbekend zijn met yoga hebben nog wel eens het idee dat het bij yoga vooral draait om het doen van gecompliceerde en ongemakkelijke lichamelijke oefeningen. Het tegendeel is waar! Natuurlijk zijn er veel asana’s waarvoor de nodige kracht en lenigheid nodig is, maar wie begint met yoga merkt al snel dat de meeste yoga houdingen tamelijk eenvoudig zijn uit te voeren. Juist in onze jachtige 21e eeuw is yoga een goede manier om rust en ontspanning toe te laten waar je ook profijt van hebt in het dagelijks leven.

  Voor jou?

  Veel mensen denken dat ze niet lening genoeg zijn voor yoga. Maar je lichaam heeft gewoon tijd nodig om zich te ontwikkelen. Yogaposes zijn zo ontworpen dat ze je lichaam sterker en flexibeler maken, zonder je lichaam en grenzen in gevaar te brengen. Belangrijk is de juiste combinatie van kracht, mobiliteit en evenwicht die je opbouwt in de lessen. Bij Flowtime vinden we het belangrijk dat yoga voor iedereen toegankelijk is en bieden we meerdere manieren aan om houdingen aan te nemen in de les. Zo kan de beginner en de gevorderde yogi deelnemen aan de lessen. Welke leeftijd of bouw je ook hebt. Je bent van harte welkom!

  Enkele reacties van mensen die de yogalessen volgen

  “De meerwaarde zit in de combinatie van ontspanning, inspanning en bewustwording en gezelligheid. Er is altijd zo’n ontspanning en prettig sfeer zodat ik altijd uit kijk naar deze les. Heerlijk.”

  “De docenten geven op een hele prettige manier les waardoor je je heel snel op je gemak voelt. Je leert op een andere manier naar je lichaam en emoties te luisteren.”

  “Een uur yoga les volgen is steeds weer een cadeau voor mezelf waar ik ook in het dagelijks leven weer profijt van heb.”